Ruzie Philips en Grundig laait weer op

ROTTERDAM, 4 JUNI. Het slepende conflict tussen Grundig en Philips is opnieuw opgelaaid. Philips is het “fundamenteel oneens” met de berekening dat Grundig vorig jaar 631 miljoen mark verlies heeft geboekt. Drie maanden geleden verwachtte het bedrijf nog 553 miljoen mark verlies.

Als voormalig moederconcern had Philips de plicht het hele verlies van Grundig te compenseren. Philips heeft vorig jaar een eind gemaakt aan het zogenoemde beheerscontract en daarmee feitelijk zijn handen van de Duitse fabrikant van consumentenelektronica afgetrokken. Over 1996 zal Philips voor het laatst de Grundig-verliezen aanzuiveren.

Het elektronicaconcern in Eindhoven heeft besloten voorlopig geen betaling meer te doen aan Grundig, met uitzondering van een bedrag van 250 miljoen mark dat al eerder als verliescompensatie was toegezegd. Een woordvoerder van Philips zegt dat het werkelijke verlies van Grundig “beduidend lager” is dan 631 miljoen mark, maar geeft geen details.

Een van de posten waarover Philips waarschijnlijk struikelt is een buitengewone last van tientallen miljoenen, ten behoeve van een nieuwe reorganisatie. Grundig kondigde aanvankelijk aan op zoek te gaan naar een partner, maar is intussen fors aan het saneren om zelfstandig te overleven.

Philips en Grundig verkeren in voortdurende onmin met elkaar sinds het Nederlandse concern zich terugtrok uit de bedrijfsleiding van zijn Duitse dochter en voor zichzelf alleen nog een rol ziet als passieve minderheidsaandeelhouder. Direct na de beslissing van Philips diende Grundig een claim in van 750 miljoen gulden, onder meer voor compensatie van verliezen uit 1994 en 1995. Philips bestrijdt die aanspraken.

Het Nederlandse concern worstelt ook met verplichtingen die het bedrijf in 1984 is aangegaan tegenover de erfgenamen van oprichter Max Grundig. Inmiddels heeft Philips een pakket van 16,4 procent aandelen Grundig moeten overnemen van de familie en dat direct doorverkocht aan een vermogensbeheerder uit Keulen. Philips heeft voor dit pakket voor 129 miljoen mark betaald en op de doorverkoop een onbekend verlies geleden. Daarvoor waren al voorzieningen getroffen.

Het concern heeft zich ook verplicht het resterende belang van 52 procent van de familie, ondergebracht in de Max Grundig Stichting, in het jaar 2004 over te nemen voor 411 miljoen mark. Dudley Eustace, Philips' tweede man, voert al maanden moeizame onderhandelingen met de stichting over een afkoopregeling, onder meer ook van de plicht tot het jaar 2004 jaarlijks 45 miljoen mark dividend aan de familie uit te keren.