Raboploeg toch zonder Breukink naar Tour

ROTTERDAM, 4 JUNI. Erik Breukink verschijnt waarschijnlijk niet aan de start van de Tour de France. De wielrenner maakte vorige maand bekend dat hij graag deelneemt aan de Franse ronde. Volgens ploegleider Adri van Houwelingen is voor Breukink geen plaats in de Rabobank-formatie. “Voor de balans in de ploeg kunnen we beter een paar knechten meenemen. Alleen in geval van blessures gaat Erik mee naar Frankrijk.”

Breukink (33) besloot vorige zomer nooit meer aan de Tour deel te nemen. Toen hij dit voorjaar in blakende vorm verkeerde, veranderde hij van gedachte en stelde hij zich alsnog beschikbaar. “Als ze me echt nodig hebben, kunnen ze een beroep op me doen”, vertelde hij vorige maand in deze krant. Na overleg met de ploegleiding sprak hij vanmorgen in andere bewoordingen. “Ik ben bang dat het één Tour te veel wordt. Om een goede ronde te rijden moet je er voor honderd procent achter staan.”

Breukink heeft de afgelopen tien jaar deelgenomen aan de belangrijkste wedstrijd van het wielerseizoen. Hij behoort nog altijd tot de beste ronderenners van Nederland. Met zijn ervaring en zijn kwaliteiten zou hij van waarde kunnen zijn voor jonge ploeggenoten. Van Houwelingen had zich drie weken geleden nog positief uitgelaten over een eventuele deelname van Breukink. Vanmorgen verkondigde de ploegleider een ander standpunt. “Ik betwijfel of Erik echt zo gemotiveerd is. Hij is niet gewend aan een knechtenrol en zou voor zijn eigen kansen rijden. Zulke renners hebben we genoeg.”

Mirko Gualdi heeft gisteren de zeventiende etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De 28-jarige Italiaan versloeg in Verona zijn medevluchters Pozzi en Pico. Klassementsleider Ivan Gotti eindigde in het peloton met een achterstand van bijna zes minuten.

Het peloton reed in de slotfase over het WK-parcours van 1999. Op het circuit van Torricelli demarreerden Gualdi, zijn landgenoot Pozzi en de Colombiaan Pico uit de grote groep. Gualdi, wereldkampioen bij de amateurs in 1990, behaalde gisteren zijn belangrijkste overwinning sinds hij in 1993 beroepsrenner werd.