Palfium beperkt heroïnegebruik door verslaafden

ROTTERDAM, 4 JUNI. De experimentele verstrekking op recept van het roesmiddel palfium aan langdurig heroïneverslaafden in Amsterdam, beperkt het heroïnegebruik en verbetert de sociale omstandigheden van de meeste verslaafden. Vrijwel alle palfiumgebruikers blijven echter nu en dan heroïne gebruiken, terwijl het al incidentele (crack-)cocaïnegebruik nauwelijks verandert.

Uit een evaluatie-enquête onder de gebruikers bleek dat 23 gebruikers waren gestopt met palfium. Drie van hen zijn inmiddels overleden, twee aan aids, een aan longkanker. Tweederde van de gebruikers is tevreden, eenderde is ontevreden over het effect van palfium. De meeste deelnemers zien palfium als een surrogaatheroïne van mindere kwaliteit. De palfiumroes duurt korter, is minder intensief en maakt minder loom. Slechts een enkeling geeft de voorkeur aan palfium: “Ik vind het lekkerder dan heroïne omdat je niet helemaal wegzakt, daar ben ik te trots voor.”