Oppositie Israel kiest nieuwe leider

TEL AVIV, 4 JUNI. De Israelische Arbeidspartij heeft gisteren in de 55-jarige ex-chef staf luitenant-generaal Ehud Barak (bliksem) een nieuwe held gevonden die de partij in het jaar 2000 naar een verkiezingszege op Benjamin Netanyahu's Likud-partij moet leiden.

Met 51 procent van de stemmen kozen de ruim 160.000 leden van de oppositionele Arbeidspartij een piano spelende, Arabisch-sprekende havik die ook enkele kenmerken van een duif vertoont, als opvolger van de 73-jarige Shimon Peres.

Zijn tegenstander Jossi Beilin, die bereid is de Palestijnen voor vrede meer land te geven dan Barak, werd door deze energieke generaal-politicus verpletterd. Met slechts 28 procent van de stemmen werd 'de poedel van Shimon Peres' zoals premier Yitzhak Rabin de 49-jarige Beilin sarcastisch betitelde, door Barak met gemak verslagen.

Volgens een vanochtend gepubliceerde opiniepeiling zou Barak verkiezingen voor het premierschap met 44,7 procent in zijn voordeel beslechten als deze nu zouden worden gehouden. Netanyahu zou 39,3 procent van de stemmen krijgen.