MKB wil verlichting van lasten

DEN HAAG, 4 JUNI. De werkgeversorganisatie MKB Nederland heeft de overheid opgeroepen om de lasten voor het bedrijfsleven te verlichten. Verder moeten volgens deze organisatie meer afgestudeerde HBO'ers een baan vinden in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Ook stelt MKB Nederland voor om samen met onderwijs en overheid een 'deltaplan' op te stellen waarmee jongeren worden geïnteresseerd voor technische beroepen.

Dat staat in de nota Geef het MKB de ruimte die gisteren is aangeboden aan minister Wijers (Economische Zaken).

Op het wensenlijstje staat ook dat het aantal investerende, innoverende en exporterende MKB-bedrijven omhoog moet, en meer eigen opleidingen.

Gisteren maakte MKB Nederland ook de resultaten bekend van een NIPO-onderzoek bij haar achterban. Daarin staat dat ruim de helft van de ondernemers in het MKB vindt dat het kabinet te weinig doet aan criminaliteitsbestrijding. Op de tweede plaats staat de gezondheidszorg. De helft van de MKB'ers vindt dat het kabinet hierin tekortschiet.

Studerende jongeren zijn positief over het midden- en kleinbedrijf maar zien meer carrièrekansen bij grote bedrijven. Bovendien verwachten zij daar een hoger salaris te verdienen. Dat is volgens waarnemend MKB-voorzitter Th. Evers een moeilijk probleem. “Hogere salarissen moeten worden doorberekend in de productprijzen. Als we dat doen, krijgen we ruzie met minister Wijers.”