Ministers morgen bijeen; Communisten Frankrijk regeren mee

PARIJS, 4 JUNI. De Franse communistische partij (PCF) heeft vanmorgen definitief besloten mee te doen aan de linkse regering onder premier Lionel Jospin. Zij rekenen op twee ministers en een staatssecretaris. Morgen komt de nieuwe ministerraad voor de eerste keer bijeen.

De samenstelling van de 'compacte, vernieuwde en gefeminiseerde' ploeg zou vanavond of uiterlijk morgenochtend bekend gemaakt worden. Politieke problemen werden vandaag rond het middaguur niet meer verwacht. Ook de Groenen krijgen een minister. Premier Jospin werkte vandaag aan de personele invulling.

Waarschijnlijk is dat Dominique Strauss-Kahn de zware post van Financiën en Economie krijgt. Een belangrijk ministerie zou ook zijn weggelegd voor Martine Aubry, die niet naar Werkgelegenheid zou willen terugkeren waar zij eerder al heeft gewerkt. Daniel Vaillant, een vertrouweling van Jospin, wordt voor Binnenlandse Zaken genoemd.

Laurent Fabius wordt de nieuwe voorzitter van de Assemblée Nationale. De oud-premier bekleedde die vierde positie in het Franse staatsbestel al van '88 tot '92. Een ministerspost was voor hem buiten bereik. Jospin wil in zijn regering geen mensen tegen wie een gerechtelijk onderzoek loopt; Fabius' naam is nog steeds in het geding wegens het met aids besmette bloed dat tijdens zijn premierschap honderden hemofilie-patiënten het leven kostte.

De Kamerfractie van de socialisten zal geleid worden door Jean-Marc Ayrault, burgemeester van de havenstad Nantes. Jospin blijft tot het partijcongres van dit najaar eerste secretaris van de PS, maar François Hollande, tot nu toe woordvoerder van de partij en vertrouweling van Jospin, wordt tot de verkiezing van een nieuwe partijvoorman waarnemend eerste secretaris.

Binnen Chiracs RPR-partij duurt de strijd voort. De verslagen premier Alain Juppé probeert zijn partijvoorzitterschap te redden. Hij heeft gisteren oud-minister van Binnenlandse Zaken Jean-Louis Debré tot tweede man benoemd, nadat de balladurien Nicolas Sarkozy die functie geweigerd had. Philippe Séguin en zijn groeiende groep aanhangers accepteren deze gang van zaken niet. Zij vinden dat Juppé de consequenties van het echec moet accepteren en de partijleiding moet overdragen aan Séguin.

    • Marc Chavannes