Magistraat op non-actief, onderzoek Bouterse ligt stil

DEN HAAG, 4 JUNI. De voorbereidingen van de dagvaarding wegens cocaïnesmokkel van de voormalige Surinaamse legerleider D. Bouterse liggen stil omdat de verantwoordelijke Haagse officier van justitie C. van der Voort op non-actief is gesteld.

Minister Sorgdrager (Justitie) heeft Van der Voort maandagavond persoonlijk te verstaan gegeven dat hij zich voorlopig niet meer op het Haagse parket mag vertonen hangende een onderzoek naar de rol die de officier van justitie heeft gespeeld bij de vernietiging van politiedossiers van de zogeheten balpenmoordzaak.

In april bepaalde het hof dat de politie materiaal van de criminele inlichtingendienst van de politie Hollands-Midden ter inzage moet geven aan de rechtbank. Het besluit volgde op een procedure die de familie van de eerder dit jaar vrijgesproken hoofdverdachte aanspande om inzage te krijgen in stukken omdat men meent dat er “geknoeid” is met materiaal. De rechtbank zou na inzage bepalen of stukken zouden worden overhandigd. Dat is nu niet meer mogelijk omdat eind april de stukken door de politie zijn vernietigd.

De vernietiging heeft geleid tot het op non-actief stellen van het hoofd recherche P.H. Heskes en een CID-medewerker. Zij hebben naar verluidt tot de vernietiging besloten omdat ze informanten wilden beschermen. Officier Van der Voort, die verantwoordelijk is voor de CID en over het voornemen tot vernietiging werd geconsulteerd, wordt kwalijk genomen dat hij verzuimd heeft zich te distantiëren van de politieplannen. Hij heeft alleen aangedrongen op overleg met de korpsbeheerder en korpschef. Dit overleg is niet gehouden.

In het Copa-team, dat het onderzoek naar Bouterse doet, is geschrokken gereageerd op het buiten functie stellen van 'hun' officier van justitie, die al vijf jaar leiding geeft aan het werk. De enige officier van justitie die het drugsonderzoek enigszins kent, D. van den Broek, is inmiddels advocaat-generaal.

J. Lamme, die Van der Voort bijstaat namens de vakbond van overheidspersoneel, zegt “niet te begrijpen wat Van der Voort fout heeft gedaan omdat de korpsbeheerder CID-stukken beheert”.