LAMSMEDAILLONS MET BLEEKSELDERIJ EN VENKEL

Hoe komt het dat in de meeste gevallen de man des huizes het barbecuen uitvoert? Zelfs mannen die absoluut nooit iets anders doen in de keuken en vaak geen verstand van, of belangstelling voor koken hebben. Met de komst van mooi weer lijkt het wel of er een niet te stuiten behoefte is om te laten zien dat hij de meester over vuur en vlees is.

Niet dat ik daar bezwaar tegen heb. Met zorg gebarbecued vlees, gevogelte, vis en ook groenten kunnen heerlijk zijn als er maar een paar simpele regels worden gevolgd. Zo wordt er veel te vaak een barbecuesaus op basis van tomatenketchup als marinade gebruikt. Zulke sauzen zijn te dik en bevatten te veel suiker. Zet een stuk vlees met zo'n saus op de barbecue en u kunt er bijna zeker van zijn dat het vlees zal verbranden voor het gaar is. Ook te vaak is de houtskool te heet voor gelijkmatig roosteren. Gebruik daarom een lichte marinade op basis van bijvoorbeeld olie, citroensap en wat Japanse sojasaus en rooster het vlees op een matige temperatuur (hoger boven de houtskool) waarbij u het regelmatig omdraait tot het mooi gaar en vooral niet verbrand is. Heren... mag ik u verzoeken?

Leg de lamsmedaillons naast elkaar in een schaal. Meng de rest van de ingrediënten in een kom en giet over het lamsvlees. Dek de schaal af en laat minstens 4 uur op een koele plek marineren.

Verhit de 3 eetlepels olijfolie voor de saus in een koekenpan. Doe er de ui, bleekselderij en venkel in en bak onder af en toe omscheppen tot de groenten bijtgaar zijn. Giet er de witte wijn over en laat koken tot de wijn bijna verdampt is. Voeg de bouillon, zongedroogde tomaten en olijven toe en kook nog circa 5 minuten. Neem de pan van het vuur en schep de azijn en wat zout en peper door de inhoud.

Grilleer de medaillons circa 5 minuten per kant op de barbecue tot ze rosé zijn. Dien op met de bleekselderij-venkelsaus en garneer met de gehakte basilicum.

Voor zes personen:

6 lamsmedaillons van circa 150 gram per stuk

3 eetlepels olijfolie

4 eetlepels vers citroensap

2 eetlepels droge witte wijn

1 teen knoflook, uit de knijper

1 sjalotje, gesnipperd

3 takjes verse oregano, gehakt

3 takjes verse tijm, gehakt

Bleekselderij-venkelsaus:

3 eetlepels olijfolie

1 kleine rode ui, gepeld en in dunne ringen

2 stengels bleekselderij in plakjes

2 venkelknollen, taaie buitenbladen verwijderd en in dunne plakken gesneden

4 eetlepels droge witte wijn

1 deciliter kippen- of lamsbouillon

5 zongedroogde tomaten, gehakt

10 ontpitte zwarte olijven, gehakt

2 eetlepels balsamico azijn

zout en versgemalen peper

4 eetlepels gehakte verse basilicum, ter garnering

    • Kim Maclean