Kuijten brengt opnieuw computerfirma naar beurs

ROTTERDAM, 4 JUNI. De financier drs. J. Kuijten, die in de jaren tachtig naar schatting 250 miljoen gulden verdiende met de beursgang van het inmiddels failliete automatiseringsbedrijf HCS, bereidt opnieuw de beursintroductie van een van zijn investeringen voor. Het gaat om de aandelen van Computer Company, een bedrijf met acht grote winkels ('business centers') in Nederland en België dat computers en verwante producten, zoals software, aan het middelgrote bedrijfsleven verkoopt.

Dat heeft algemeen directeur drs. J. Houben van Computer Company bevestigd. Gisteren zijn de onderhandelingen met de banken afgerond ter voorbereiding van een notering, na de zomer, op de nieuwe Europese schermenbeurs Easdaq. Computer Company, een bedrijf waarvan een meerderheid van de aandelen in handen is van Kuijten, wil op Easdaq volgens Houben nieuw kapitaal aantrekken voor verdere expansie, voor verbetering van het imago en om een aandelenoptieplan voor het voltallige personeel (nu 400 mensen) mogelijk te maken.

Houben zelf heeft een minderheidsbelang in Computer Company. Hij geldt als een vertrouweling van Kuijten sinds de automatiseringsmiljonair aan het eind van de jaren tachtig de financiering verschafte voor de overname van Bugamor Pharma, leverancier van medische marktinformatie. Later verkocht Houben het bedrijf weer.

Met de toelating tot de schermenbeurs Easdaq is het mogelijk de aandelen ook op andere Europese effectenbeurzen, zoals de Nederlandse aandelenmarkt, aan te bieden, vertelt Houben.

De groei van Computer Company, dat sinds 1992 bestaat en vorig jaar 310 miljoen gulden omzette, is tot nu toe gefinancierd door Reiss & Co, de privé investeringsmaatschappij van Kuijten. Houben schat de waarde van het bedrijf (eind vorig jaar bijna 30 miljoen gulden negatief eigen vermogen en bijna 10 miljoen gulden netto winst) op een paar honderd miljoen gulden. Dankzij achtergestelde leningen heeft Computer Company een positief garantiekapitaal van 14 miljoen gulden op een balanstotaal van 72 miljoen gulden.

Kuijten heeft een controversiële reputatie door het bankroet van het automatiseringsbedrijf HCS Technology in 1992. Hij had HCS in 1986 naar de effectenbeurs gebracht. In de loop van 1991, twee jaar nadat Kuijten zijn laatste aandelen had verkocht en was afgetreden als president-commissaris, kwam HCS in grote financiële problemen. De nieuwe grootaandeelhouders weigerden vervolgens in te gaan op een reddingsactie van Kuijten.

De curatoren in het faillissement van HCS hebben sindsdien ook onderzocht of falend toezicht door de commissarissen de laatste drie jaar voor het faillissement een rol heeft gespeeld in de ondergang van het bedrijf. Zij hebben over de uitkomsten daarvan nog geen verslag gedaan.