KPN en Philips zetten AEX op nieuw record

AMSTERDAM, 4 JUNI. De toonaangevende AEX-index heeft vanochtend op het Damrak opnieuw een record gebroken. Rond één uur noteerde de index 818,23 punten. Vraag naar KPN en Philips en het afwenden van een politieke crisis in Duitsland zorgden voor een goede stemming.

AMSTERDAM Met de nieuwe recordstand van vanochtend noteerde de AEX-index 6,24 punten hoger dan aan het eind van de handel gisteren. De winst was deels te danken aan het aandeel KPN. Unisource, het samenwerkingsverband van PTT Telecom, het Zweedse Telia en de Zwitserse PTT, gaat de drie internationale netwerken samenvoegen. In reactie daarop wisselden circa 1,25 miljoen aandelen van eigenaar. De koers opende dertig cent hoger en maakte vervolgens een sprong van 2,40 naar 73,40 gulden.

De handel in Philips was vergelijkbaar nadat zakenbank Morgan Stanley meldde een richtkoers van 150 gulden haalbaar te achten. De koers van het Eindhovense elektronicaconcern bereikte hierdoor vanochtend het record van 117,10 gulden, 4,10 gulden hoger dan waarop het aandeel gisteren sloot.

Ook Hoogovens was geliefd. Het steeg 4,70 gulden naar 103,60 in reactie op berichten dat de prijzen voor koudgewalst staal en aluminium zijn verhoogd.

Een andere oorzaak voor de goede stemming op de beurs was het enigzins terugkeren van de politieke rust in Europa. De Duitse crisis rond de opwaardering van de goudreserves is bijna voorbij, nu een akkoord in Bonn nabij lijkt. In Frankfurt opende de DAX bijna 1 procent hoger, en ook de Londense FTSE-index stond op een half procent winst.

Alleen op de beurs van Parijs was er een paar punten verlies voor de CAC-40 index.

Bierbrouwer Heineken boekte een winst van 1,30 gulden op 329,80. Vendex deed het nog beter en steeg 2 gulden naar 114 gulden, terwijl Randstad 4,20 gulden won op 202,20.

VNU ging 1,20 omhoog nadat Morgan Stanley een richtkoers had gegeven voor het uitgeversaandeel van 51 gulden.

Op de lokale markt sprong Van der Moolen 16,40 gulden (ruim 16 procent) omhoog naar 140 gulden. Het effectenhuis heeft gisteren bekendgemaakt dat het een aandelensplitsing overweegt in de verhouding 5 op 2. AOT steeg in het kielzog van zijn collega 4,60 gulden tot 67,50.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten ruim een halve cent hoger geopend. Om 10.00 uur werd 1,9485 gulden genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,9430 gulden van gisteren.

Ook de meeste andere valuta's boekten enige winst tegenover de gulden en de Duitse mark.

NEW YORK De effectenbeurs in New York is gisteren hoger gesloten ondanks nieuwe winstwaarschuwingen in de technologiesector. De Dow Jones-index steeg met 22,75 punten tot 7312,15. De beurs opende lager onder invloed van sombere berichten uit de technologiesector. Vooral banken en oliefondsen waren in trek. De computerbranche bleef in de min.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot iets hoger. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 48,40 punten (0,23 procent) tot 20.611,56, een nieuw hoogtepunt voor dit jaar. Dat was vooral te danken aan aanhoudende kooplust van buitenlandse beleggers.