Kartelbureau in Duitsland legt recordboete op

BERLIJN, 4 JUNI. Het Duitse kartelbureau heeft gisteren de hoogste boete in zijn geschiedenis opgelegd. Een aantal bedrijven en personen moet in totaal 265 miljoen mark betalen in verband met een niet toegestane verdeling van de markt voor sterkstroomkabels. De boetes gelden wegens de verjaringstermijn voor de laatste drie jaar, ofschoon de kartelafspraken al sinds 1902 bestaan en sinds 1958 zijn verboden.

Veertien kabelfabrikanten, twee organisaties van de kabelindustrie en 23 personen moeten opdraaien voor de recordboete. Zo moet Siemens 58,5 miljoen mark betalen en Siemens-dochter Bergmann Kabel und Leitungen dertig miljoen mark.

De Duitse markt voor sterkstroomkabels, in 1995 goed voor ongeveer 1,2 miljard mark, blijkt tot in het kleinste detail “geregeld” te zijn geweest. Het kabelkartel beschikte over een hiërarchische organisatie, waarvan de vergaderingen werden georganiseerd door de branchevereniging Kabel und isolierte Drähte in Keulen. Elektro-truehand, een gezamenlijk bedrijf van de kabelfabrikanten, voerde een omvangrijke boekhouding. Harald Lübbert van het Duitse kartelbureau zegt “dat de diepe slaap van de afnemers moeilijk te begrijpen is”. Hij probeert dat te verklaren door te wijzen op de monopoliepositie van de energieleveranciers. Die positie stelde hun in staat makkelijk lagere prijzen te bedingen, waardoor ze niet de behoefte hadden verder te kijken. (DPA)