'India plaatst raketten in grensgebied'

NEW DELHI, 4 JUNI. In Pakistan is gisteren verontrust gereageerd op een bericht uit Washington dat aartsrivaal India niet ver van de grens twaalf Prithvi-raketten voor de middellange afstand heeft gestationeerd.

Het Indiase ministerie van Defensie heeft van zijn kant evenwel verklaard van niets te weten.

Het dagblad The Washington Post meldde gisteren op gezag van niet nader genoemde Amerikaanse functionarissen dat India een twaalftal Prithvi-raketten had overgebracht naar een plek dichtbij de stad Jalandhar in de deelstaat Punjab. De raketten, die een bereik van 150 kilometer hebben, zouden zonder moeite de Pakistaanse miljoenenstad Lahore kunnen treffen. Een Amerikaanse woordvoerder wilde het nieuws gisteren ontkennen noch bevestigen.

In India is met verontwaardiging op het bericht gereageerd. “Wij proberen een dialoog met Pakistan op gang te brengen. Waarom zouden we dan hindernissen opwerpen door de Prithvi in een offensieve positie te stationeren?”, merkte een defensiefunctionaris op tegen het Franse persbureau AFP. “Het verhaal lijkt op een komplot van de Amerikaanse inlichtingendienst met hoogst kwade bedoelingen”, zei een andere hoge functionaris The Times of India. Sinds maart is na jaren van ijzige betrekkingen het begin van een dialoog tussen Pakistan en India op gang gekomen. Het meest tastbare bewijs daarvan tot nu toe was een ontmoeting op de Maldiven vorige maand van de Indiase premier Inder Kumar Gujral en zijn Pakistaanse collega Nawaz Sharif. Hun overleg had plaats in een opmerkelijk hartelijke sfeer.

In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zei het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren met “grote bezorgdheid” van het bericht kennis te hebben genomen. Volgens de Pakistanen zou de stationering de veiligheidssituatie in Zuid-Azië kwalitatief kunnen veranderen en tot een gevaarlijke wapenwedloop tussen beide landen kunnen leiden. Pakistan beschikt naar verluidt eveneens over een raket voor de middellange afstand, de M-11 van Chinese makelij. Er zijn echter geen bewijzen dat Pakistan die daadwerkelijk heeft gestationeerd.