Gullit bezoekt Nelson Mandela in Johannesburg

JOHANNESBURG, 4 JUNI. Ruud Gullit is vanochtend aangekomen in Johannesburg, waar het Nederlands elftal vanavond een oefeninterland tegen Zuid-Afrika speelt. De geblesseerde Gullit voetbalt niet mee met Oranje. Hij gaat vandaag wel op bezoek bij president Mandela. “Natuurlijk was het een droom om hier, voor zijn ogen, in actie te komen, maar het gaat helaas niet”, aldus Gullit.

Gullit heeft Mandela twee keer eerder ontmoet. “De eerste keer was in Hilversum. Hij was destijds nog geen president. Ik heb geheel privé lang met hem kunnen spreken. Voor mij was dat een zeer emotionele gebeurtenis. De tweede keer was kort in Londen, in de openbaarheid. Maar nu hier, in zijn eigen land, dat is iets heel bijzonders.”

De vriendschappelijke band tussen Gullit en Mandela dateert van bijna tien jaar geleden, toen de Nederlandse speler werd uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar. Hij droeg zijn 'Gouden Schoen' op aan Mandela, die destijds nog in de gevangenis zat. Gullit blijft anderhalve dag in Johannesburg. “Meer tijd heb ik niet. Misschien dat ik volgend seizoen terugkeer, voor een langer bezoek. Ik wil het land, de mensen, beter leren kennen.”