Gemeenteambtenaren voeren actie

AMSTERDAM, 4 JUNI. Gemeenteambtenaren uit het hele land hebben vanmorgen actie gevoerd tegen het stuklopen van de onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor de 175.000 gemeenteambtenaren.

Aangekondigde werkonderbrekingen vonden plaats in Amsterdam, Zaanstad, Purmerend, Ridderkerk, Haarlemmermeer en Velsen. In Middelburg, Terneuzen en de Drentse gemeenten Borger en Odoorn was een 24-uursstaking uitgeschreven. Maar ook in andere plaatsen veroorzaakten de acties overlast, doordat ambtenaren een hele of halve vrije dag namen om af te reizen naar Amsterdam, waar vanmorgen tienduizend van hen een landelijke manfestatie bijwoonden. Zo is in Rotterdam en Den Haag vandaag geen vuilnis opgehaald.

Inzet van het conflict zijn de op 16 mei vastgelopen onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de 175.000 gemeenteambtenaren - de bestaande CAO liep af op 1 april. De vier betrokken werknemersbonden (AbvaKabo, CFO, Novon en CMHF) willen dit jaar koopkrachtverbetering in de vorm 4,5 procent meer loon, te verdelen in 3 procent “gewone” loonsverhoging en een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering met 1,5 procent. De werkgevers bieden bij monde van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) slechts een loonsverhoging van 4,25 procent in twee jaar plus een eenmalige verhoging van de eindejaarsuitkering van een half procent.