Correctie over siliconenborst is voldoende

ROTTERDAM, 4 JUNI. De Consumentenbond heeft zijn uitspraken over het gevaar van siliconen borstimplantaten voldoende gecorrigeerd. Wel had de bond die rectificatie eerder moeten doen en daarmee niet moeten wachten tot enkele dagen voor het kort geding. Dit heeft de president van de Haagse rechtbank A. van Delden bepaald in het geding dat Inamed, producent van siliconen borstimplantaten, had aangespannen.

De Consumentenbond had in het televisieprogramma Netwerk gezegd dat de prothesen in de Verenigde Staten van Amerika waren verboden en dat uit onderzoek was gebleken dat het inbrengen ervan kan leiden tot gezondheidsklachten. Pas na vier weken na de dagvaarding voor het geding deelde de bond mee deze uitspraken te zullen corrigeren. In zijn maandblad, Consumentengids meldde de bond vervolgens dat de siliconen implantaten in de Verenigde Staten niet zijn verboden en er een oorzakelijk verband zou kunnen bestaan tussen het gebruik van siliconenborsten en gezondheidsklachten, maar dat dit laatste nog wordt onderzocht. Van Delden vond deze rectificatie toereikend.

Volgens Inamed zijn in Nederland bij tussen de 75.000 en 100.00 vrouwen siliconen borstimplantaten ingebracht. Inamed is marktleider in Europa op het gebied van siliconen implantaten.