'Bacterie oorzaak tekort aan bedden'

DEN HAAG, 4 JUNI. Het beddentekort op de intensive care-afdeling van ziekenhuizen waardoor het afgelopen weekeinde een vrouw met een uitstulping aan de aorta niet kon worden geopereerd en overleed, is het gevolg van de aanwezigheid van een bacterie en niet van geldtekort.

Dat zei minister Borst (Volksgezondheid) gisteren in de Tweede Kamer in antwoord op vragen over het sterfgeval. “Doordat het zich in Nederland steeds vaker voordoet dat men wegens de aanwezigheid van een resistente bacterie een deel van de intensive care moet sluiten” ontstaat er af en toe een tekort aan intensive care-bedden, aldus Borst, die zei dat in geval van nood “patiënten altijd kunnen worden opgenomen” in het calamiteitenhospitaal in Utrecht.

Zij verweet de ziekenhuizen een slechte organisatie, daarbij refererend aan eerder onderzoek hiernaar. “Er liggen nog steeds mensen op intensive care-bedden die ook op een medium care-bed of op een zaal zouden kunnen liggen met wat extra aandacht”, constateerde dat onderzoek.

De minister bleek weinig onder de indruk van de uitspraken van het Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam, dat het ziekenhuis “dagelijks nee moet verkopen” bij een aanvraag voor een intensive care-bed. De overleden vrouw was opgenomen in het Medisch Centrum Alkmaar (MCA), dat niet over de voor een operatie benodigde hartlongmachine beschikte, waarna het tevergeefs een beroep deed op het AMC en enkele andere ziekenhuizen. De vrouw overleed onderweg naar het AMC, waar later alsnog een bed vrijkwam.

Minister Borst meent dat het wel degelijk mogelijk is extra bedden te creëren. Dit kan enerzijds door uit het eigen budget gewone bedden om te zetten in intensive care-bedden. Anderzijds kan een vergunning worden aangevraagd voor het uitbouwen van de afdeling. Maar zulke vergunningen worden nauwelijks aangevraagd, aldus de minister. “Mijn medewerkers hebben mij verteld dat er op het ogenblik twee aanhangig zijn.”

Er loopt nog een onderzoek naar een mogelijk, regionaal gebonden beddentekort. Ook daarover zou Borst gegevens van ziekenhuizen willen krijgen, zei ze. “Op die manier kunnen wij zaken doen.”