Aanval Nigeria stokt, troepen naar Freetown

FREETOWN, 4 JUNI. Nigeria heeft versterkingen gestuurd naar Sierra Leone, waar zijn troepen vooralsnog vergeefs proberen de militaire coup van 25 mei ongedaan te maken en de afgezette president Ahmad Tejan Kabbah weer aan de macht te brengen.

In naam van zijn Westafrikaanse buren zond Nigeria gisteren zeker vier helikopters met zwaar bewapende militairen naar de hoofdstad Freetown. Volgens generaal Victor Malu, commandant van de door Nigeria gedomineerde Westafrikaanse vredesmacht ECOMOG, zal Nigeria tevens bommenwerpers sturen. Coupleiders dreigden driehonderd Nigeriaanse militairen die zich maandag hadden overgegeven, als menselijk schild tegen luchtaanvallen te in te zetten. Het Nigeriaanse ingrijpen wordt gesteund door de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE), die gisteren in Harare besloot het militaire regime in Freetown niet te erkennen. President Compaore van Burkina Faso meent evenwel dat Nigeria door zijn buurstaten niet is geautoriseerd tot een gewapende interventie en waarschuwt voor een “nieuwe tragedie voor de burgers van Sierra Leone.”

De toestand in Freetown, dat maandag werd beschoten door Nigeriaanse kanonneerboten, was gisteren rustig. In een voorlopig laatste evacuatie haalden Amerikaanse mariniers meer dan 1.200 mensen uit de stad. (Reuter, AP)