VVD-plan: wangedrag voetbalfans kost punten

NIEUWEGEIN, 3 JUNI. Voetbalclubs moeten wedstrijdpunten inleveren als hun supporters zich misdragen. Deze sanctie bepleit de VVD-fractie in de Tweede Kamer. De VVD ziet een dergelijke strafmaatregel als een methode om het vandalisme rond voetbalwedstrijden te beperken.

Tweede-Kamerlid Rijpstra presenteerde deze en andere maatregelen gisteren op een VVD-bijeenkomst in Nieuwegein. Het Kamerlid, voormalig leraar lichamelijke opvoeding, sprak over een Tienpuntenplan Bestrijding Voetbalvandalisme. Daarin had hij ook maatregelen opgenomen die het kabinet in april voorstelde, zoals stadionverboden en een persoonsgebonden toegangskaart.

Voetbalclubs moeten van de VVD aan nadere voorwaarden worden gebonden om een licentie te krijgen. Zo verlangt ze dat de clubs bij de KNVB een veiligheidsplan en een beleidsplan met voorzorgsmaatregelen overleggen. En gemeenten moeten volgens Rijpstra bij voetbalwedstrijden een speciaal team vormen, dat bestaat uit politie en deskundige vrijwilligers.

VVD-fractieleider Bolkestein keerde zich in Nieuwegein tegen extra inzet van politie bij voetbalwedstrijden. “De politie is immers overbelast”, zo betoogde hij. Overigens zei de VVD-leider dat spelers en coaches een grote rol hebben bij de bestrijding van voetbalvandalisme: “Politici kunnen veel woorden vuil maken aan de problematiek, een enkel woord van een speler of trainer legt veel meer gewicht in de schaal. Ik ben ervan overtuigd dat als de spelers op het veld meer aan fair play doen, het geweld in en rond de stadion zal afnemen”.

Ronald Spelbos, trainer van FC Utrecht, en als gast aanwezig op de VVD-bijeenkomst, onderschreef de stelling van Bolkestein. “Utrecht heeft altijd behoorlijk fanatiek gespeeld. De laatste anderhalf à twee jaar is dat behoorlijk verbeterd en is het ook in het stadion rustiger. Wij zijn daar blij mee”, zei hij. De ophef over een explosief dat zondag ontplofte tijdens de wedstrijd FC Utrecht-Feyenoord, noemde Spelbos 'opgeblazen door de media'.

Een woordvoerdster van de voetbalbond KNVB was vanmorgen niet onder de indruk van het voorstel voor puntenmindering. “Twee jaar geleden heeft een soortgelijk voorstel het niet gehaald in onze Algemene Vergadering. In plaats daarvan is een boeteregeling aangenomen.”