Volle IC kostte vrouw mogelijk leven

AMSTERDAM, 3 JUNI. Een 65-jarige vrouw uit Alkmaar is zaterdag vermoedelijk overleden aan de gevolgen van een gesprongen aorta omdat er niet op tijd een bed vrij was op de intensive care-afdeling (IC) van een ziekenhuis. De Inspectie van de Volksgezondheid stelt een onderzoek in.

De vrouw was vrijdag met een verwijding (aneurysma) van de lichaamsslagader opgenomen in het Medisch Centrum Alkmaar (MCA). Dit ziekenhuis kan een aneurysma niet behandelen, omdat het niet over de benodigde hartlongmachine beschikt. In zulke gevallen doet het ziekenhuis een beroep op het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam of op het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Beide ziekenhuizen lieten vrijdag weten geen bed te hebben op de IC-afdeling. Ook werden tevergeefs ziekenhuizen in Rotterdam en Groningen geraadpleegd.

Omdat de vrouw “stabiel” was, besloten de artsen de vrouw in Alkmaar te houden en haar “door de nacht te halen”, aldus woordvoerder J. Kortenray van het AMC. De volgende morgen werden alle ziekenhuizen opnieuw tevergeefs gebeld. De vaatchirurg van het AMC, prof.dr. M. Jacobs, besloot naar Alkmaar te gaan om te kijken of hij de operatie tòch in Alkmaar kon uitvoeren zonder de benodigde hartlongmachine. Toen hij daar was gearriveerd, kwam er een melding van het AMC dat er zojuist een IC-bed was vrijgekomen.

De vrouw werd onmiddellijk per ambulance naar Amsterdam vervoerd, maar is nog voordat de operatie kon worden uitgevoerd in een coma geraakt. Tijdens het vervoer 'knapte' de lichaamsslagader. Na een tevergeefse reanimatie is zij in het AMC overleden. Volgens Kortenray moet het ziekenhuis dagelijks 'nee' verkopen als er aanvragen komen voor een IC-bed, maar komen dergelijke levensbedreigende situaties zelden voor. Het MCA onthoudt zich van commentaar.