Verzet tegen bod op aandelen Mogen

ROTTERDAM 3 JUNI. Een groep aandeelhouders van het Leidse biotechbedrijf Mogen is tegen het overnamebod van het Britse farmacieconcern Zeneca.

Op een gisteren gehouden buitengewone vergadering van aandeelhouders maakten zij duidelijk het bod van 13,75 gulden per aandeel te laag te vinden. Tegen deze prijs doen zij hun aandelen niet van de hand.

Enkele grootaandeelhouders accepteerden het overnamebod vorige maand wel, ondanks het feit dat de beurskoers op de incourante markt half maart explodeerde en 38,30 gulden noteerde.

Als voor Zeneca minder dan tweederde van de aandelen vrijkomt, mag het concern het bod intrekken. Mogen zegt dat 51 procent van de aandeelhouders zich inmiddels achter het bod hebben geschaard.

Het financieel adviesbureau Eelkman Roodan, Van Lawick & Co, dat de groep protesterende aandeelhouders vertegenwoordigt, trekt dat percentage in twijfel. Het bureau zegt “heel veel” sympathiebetuigingen voor het protest te hebben gekregen.

Mogen-directeur A. Breure staat nog steeds achter het overnamebod. “Deze prijs is een reële marktprijs en de overname van Zeneca is goed voor de continuering van het bedrijf”, aldus Breure.

Als de verkoop niet doorgaat, kan het voortbestaan van de Leidse onderneming in gevaar komen.

Breure: “Dat lijkt me geen verstandig scenario. Wij hebben namelijk geen alternatief bod. Op korte termijn kunnen we nog wel alleen door, maar er moet zeker 30 tot 50 miljoen gulden bij willen wij onze kennisontwikkeling goed kunnen voortzetten.”

Mogen bezit waardevolle patenten op middelen voor schimmelbestrijding en het tegengaan van plantenziekten als aardappelmoeheid. Het bedrijf heeft nog tot 16 juni de tijd om beleggers met de overige 15 procent van de aandelen over de streep te trekken om op het Zeneca-bod in te gaan.