Topman van PTT Telecom stapt op

ROTTERDAM, 3 JUNI. Algemeen-directeur Ben Verwaayen vertrekt per 1 september bij PTT Telecom. Verwaayen zal vanaf die datum in dienst treden bij Lucent Technologies, de voormalige researchdochter van de Amerikaanse telecommunicatiegigant AT&T.

Dat is vanmiddag bekendgemaakt. Voor Verwaayen is nog geen vervanger aangewezen. “Ik heb al bij mijn aantreden gezegd dat iemand op mijn positie niet langer dan tien jaar moet blijven zitten”, aldus Verwaayen vanmorgen in een toelichting op zijn vertrek. “Na verloop van tijd maak je die afweging opnieuw. Maar ik ben tot de conclusie gekomen dat het verstandig is ruimte te geven voor nieuw bloed.”

Verwaayen heeft negen jaar leiding gegeven aan de telecom-activiteiten van Koninklijke PTT Nederland en het staatsbedrijf dat daarvan de voorloper was. Verwaayen verlaat PTT Telecom twee maanden nadat de Nederlandse telecommarkt volledig wordt geliberaliseerd. Vanaf 1 juli mogen concurrenten van PTT Telecom telefoongesprekken verzorgen voor bedrijven en consumenten.

Verwaayen was nauw betrokken bij de verzelfstandiging van KPN en later bij de beursgang van het bedrijf. Omdat PTT Telecom in de afgelopen jaren is omgevormd tot “een echt bedrijf” heeft Verwaayen naar eigen zeggen “een ongewoon zware stempel” gedrukt op het bedrijf. “Het moet niet één persoon zijn die daarmee in verband wordt gebracht”, aldus Verwaayen. Hij was samen met de topman van het Zweedse telecombedrijf Telia de gondlegger van het internationale samenwerkingsverband Unisource, dat het Spaanse telecombedrijf Telefónica als partner ziet vertrekken.

Bij Lucent Technologies, dat ruim een jaar geleden werd afgesplitst van het moederbedrijf AT&T, zal Verwaayen verantwoordelijkheid dragen voor de operaties buiten de Verenigde Staten. Formeel treedt hij per 1 september in functie als Executive Vice President en President International. In zijn nieuwe baan krijgt Verwaayen naar eigen zeggen de mogelijkheid zich 'werkelijk' op mondiaal niveau te bewegen. Lucent Technologies is een vooraanstaande toeleverancier van telecombedrijven. Volgens Verwaayen speelt het bedrijf ook een belangrijke rol in de integratie van diverse nieuwe technieken met telecomnetwerken en -apparatuur en de opkomst van Internet.

Verwaayen studeerde in 1983 af in juridische bestuurswetenschappen aan de universiteit van Utrecht. Hij diende al eerder een Amerikaanse werkgever. Voordat hij in dienst trad bij PTT Telecom werkte hij vanaf het midden van de jaren '70 voor het Amerikaanse bedrijf ITT.

De raad van commissarissen gaf vanmorgen in een geschreven verklaring aan het vertrek van Verwaayen te betreuren. “Op korte termijn” zullen mededelingen volgen over de opvolging van Verwaayen. Het aandeel KPN was rond het middaguur 1,30 gulden op 70 gulden.