Topman KBB op non-actief

ROTTERDAM, 3 JUNI. Bestuursvoorzitter Th. S. Henselijn van warenhuisconcern KBB zit al meer dan een maand ziek thuis en zal niet binnen afzienbare tijd terugkeren. Oud-voorzitter A. Maas is gevraagd om P. Dirks, het andere lid van de raad van bestuur, bij te staan als adviseur. Dat heeft het concern vanochtend desgevraagd bevestigd.

Maas maakte in de jaren tachtig naam met de reorganisatie van de Bijenkorf-warenhuizen die toen in grote problemen verkeerden. Hij is eind 1995 met pensioen gegaan als bestuursvoorzitter van de Koninklijke Bijenkorf Beheer. Zijn opvolger, Henselijn, was van 1988 tot 1993 directievoorzitter van De Bijenkorf en sindsdien lid van de raad van bestuur van KBB. Na het vertrek van Maas bestond de raad van het concern uit Henselijn voor de commerciële zaken en P. Dirks voor de financiën.

“Op de algemene aandeelhoudersvergadering is meegedeeld dat de heer Henselijn op doktersadvies een rustperiode voorgeschreven heeft gekregen”, zegt een woordvoerder van KBB. “Het is onmogelijk om te voorspellen wanneer hij weer terugkomt. De raad van bestuur heeft in overleg met de raad van commissarissen aan de heer Maas gevraagd om het bestuur voor korte periode bij te staan.” Henselijn, 54 jaar oud, was op 6 mei niet aanwezig op de aandeelhoudersvergadering.

De ziekte van de bestuursvoorzitter komt voor KBB op een ongelukkig moment. KBB trekt de laatste maanden hoofdzakelijk de aandacht met negatief nieuws. Grootaandeelhouder Vendex International (onder meer V&D-warenhuizen) deed vorig jaar oktober zijn belang van 36 procent van de aandelen van de hand, nadat gesprekken met KBB over samenwerking in de detailhandel niets opleverden. De verkoop ging gepaard met een nieuwe, onverwachte verlaging van KBB's winstprognose.

De winst uit gewone bedrijfsvoering kelderde bij KBB in het op 31 januari afgesloten boekjaar met 55 miljoen gulden tot 93 miljoen. Met name de keten van damesmodezaken M&S Mode presteerde slecht door tegenvallers in Duitsland en verkeerde marketing bij de winkels in Nederland.

    • Remmelt Otten