'Titanic' krijgt vijf Tony Awards

NEW YORK, 3 JUNI. De musical Titanic, een coproduktie van Joop van den Ende en het Amerikaanse theaterbedrijf Dodger, heeft vijf Tony Awards in de wacht gesleept. De voorstelling werd uitgeroepen tot de beste nieuwe musical op Broadway en ontving verder onderscheidingen voor de beste muziek, de beste dialogen, het beste toneelbeeld en de beste orkestraties.

Titanic, geschreven door Maury Yeston en Peter Stone, ging in mei in première en kreeg gemengde kritieken. De show, gebaseerd op het befaamde verhaal van de scheepsramp uit 1912, heeft 10 miljoen dollar gekost.

Van den Ende heeft sinds kort een samenwerkingsverband met Dodger om te participeren in Broadway-produkties. Door de vijf Tony Awards, de belangrijkste theaterprijzen van Amerika, is Titanic min of meer verzekerd van een succesvol voortbestaan. Het is voorlopig niet de bedoeling de produktie naar Nederland te brengen; de technische vereisten maken het onmogelijk ermee op tournee te gaan.

De Tony Award voor de beste nieuwe versie van een bestaande musical ging naar Chicago, geënsceneerd door Ann Reinking. De prijs voor het beste nieuwe toneelstuk was voor The last night of Ballyhoo van Alfred Uhry, die eerder Driving miss Daisy schreef. De beste nieuwe uitvoering van een bestaand toneelstuk was A doll's house van Ibsen, in een Engelse produktie met Janet McTeer in de hoofdrol.