Talibaan sluiten Iraanse ambassade

NEW DELHI, 3 JUNI. De Talibaan, de streng islamitische strijders die het grootste deel van Afghanistan beheersen, hebben gisteren de resterende Iraanse diplomaten in de hoofdstad Kabul bevolen binnen 48 uur het land te verlaten.

Iran kreeg opdracht de ambassade te sluiten. De Talibaan betichten Teheran ervan zich op een ontoelaatbare wijze te mengen in de aangelegenheden van Afghanistan.

Iran erkent nog altijd de vorig jaar verdreven regering van president Burhanuddin Rabbani. Het had zijn ambassadeur vorig jaar al teruggetrokken, maar enkele lagere diplomaten waren in Kabul achtergebleven. Volgens hardnekkige berichten heeft Teheran de Afghaanse tegenstanders van de Talibaan de laatste maanden ruimhartig met geld en materieel gesteund.

Teheran heeft er nooit een geheim van gemaakt weinig op te hebben met de sunnitische Talibaan. De shi'itische Iraniërs menen dat de Talibaan in strijd met de islam handelen door meisjes en vrouwen niet op de arbeidsmarkt of zelfs maar op scholen toe te laten.

Intussen nemen de bewijzen toe dat de Talibaan nauwer samenwerken met de Pakistanen dan ze hebben willen toegeven. Vanuit de Pakistaanse grensplaats Peshawar vertrekken volgens lokale bronnen thans dagelijks 600 vrijwilligers richting Afghanistan om de Talibaan te versterken. Het zou daarbij grotendeels om Afghaanse studenten aan religieuze scholen in Pakistan gaan, maar er zouden zich ook Pakistanen onder de vrijwilligers bevinden. Sommige scholen zijn met het oog op de weer opgelaaide strijd in Afghanistan zelfs tijdelijk gesloten om de studenten de kans te geven naar het buurland te reizen.

Pijnlijk voor Pakistan is ook dat de ambassadeur die Islamabad vorige week naar Afghanistan stuurde, Aziz Khan, naar verluidt ten noorden van Mazar-i-Sharif bij de Oezbeekse grens in gevangenschap verkeert van Afghaanse Oezbeken. Khan ging vorige week op bezoek in Mazar, toen dat net door de Talibaan was ingenomen. Samen met enkele honderden Talibaan en de Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken Mullah Mohammed Ghaus werd hij echter gevangen genomen toen de Oezbeken zich kort daarop van de stad meester maakten.

De tegenstanders van de Talibaan, vooral bestaande uit Oezbeken en Tadzjieken, hebben al herhaaldelijk gezegd Pakistanen gevangen te hebben genomen. Volgens onbevestigde berichten is er vorige week bij Mazar-i-Sharif bovendien een helikopter neergestort met enige hoge officieren van de Pakistaanse geheime dienst ISI.

De strijd tussen de Talibaan en de Oezbeekse en Tadzjiekse troepen houdt intussen aan, vooral ten zuiden van de strategische Salangpas, zo'n 100 kilometer ten noorden van Kabul. De Talibaan zeiden vanmorgen een offensief te hebben ontketend om de plaats Jabul Saraj te heroveren.