Surinaamse vakcentrale dient klacht in bij ILO

PARAMARIBO, 3 JUNI. De Surinaamse vakcentrale C47 gaat bij de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in Genève een klacht indienen over het “anti-democratisch handelen” van de regering-Wijdenbosch. Dit heeft de voorzitter van C47 en parlementslid Fred Derby gisteren op een persconferentie in Paramaribo aangekondigd.

Volgens Derby ondernemen president Jules Wijdenbosch en adviseur van staat Desi Bouterse steeds meer pogingen de vakbeweging te ontmantelen. “De vakbeweging moet gemuilkorfd en geliquideerd worden, omdat ze de enige organisatie is die tegen het wanbeleid zal blijven opkomen”, aldus Derby. Bij zijn vakcentrale zijn belangrijke bonden in de industrie en de dienstensector aangesloten.

De druppel die kennelijk de emmer heeft doen overlopen zijn uitspraken die Bouterse in het weekeinde deed in Mariënburg, eens een bloeiende suikerplantage. Bouterse zei dat de meeste vakbonden een ziekte vormen, “vakbondicitis”. “De periode van vakbondicitis moet nu worden afgesloten, anders zullen steeds meer bedrijven in het slop raken”, aldus de adviseur van staat. De regering wil volgens Bouterse de vakbeweging voorgaan in een proces van “heroriëntatie” in een veranderende wereld. Hij vindt dat de regering alle steun moet krijgen bij het gezond maken van bedrijven.

C47 vindt echter dat regeringspartijen juist erop uit lijken te zijn bedrijven kapot te maken om daar munt uit te kunnen slaan.

Het is de laatste weken herhaaldelijk voorgekomen, dat Wijdenbosch, Bouterse en ministers vergaderingen van werknemers in verschillende sectoren hebben bijeengeroepen. Vakbondsbesturen werden hierbij buiten spel gezet. Wijdenbosch meent dat de regering verantwoordelijk is voor het wel en wee van alle burgers en rechtstreeks met de arbeiders moet kunnen praten. (ANP)

Onze correspondent in Paramaribo voegt hieraan toe:

President Wijdenbosch heeft aangekondigd de Algemene Rekenkamer voortaan geen informatie meer te verstrekken over ministeriële besluiten. De Surinaamse president deed de uitspraken na het uitlekken van berichten in het dagblad De Ware Tijd. In een besloten commissievergadering van de Nationale Assemblee, op verzoek van de oppositie, gaf Wijdenbosch aan dat hij grote bezwaren heeft tegen Rekenkamer-president Prade. Deze zou volgens de president informatie laten uitlekken. De rapporten van de Surinaamse Rekenkamer staan al jaren bekend als uitermate kritisch. In het jongste jaarverslag onthulde de Rekenkamer een massale fraude door de vorige regering. Deze zou afgevaardigden van regionale organen presentiegelden voor nooit gehouden vergaderingen hebben betaald om hun stemmen te winnen in de presidentsverkiezing in de zogenoemde Verenigde Volksvergadering.