SOUTH

“Als je vrouw bent in Zuid-Azië ben je een non-persoon. Armoede heeft hier een vrouwengezicht.” Dit citaat is afkomstig uit het 'Report on Human Development in South Asia' in opdracht van de Verenigde Naties geschreven door Mahbub ul Haq, voormalig minister van Financiën van Pakistan.

Het rapport wordt besproken in het maandblad South. Onder Zuid-Azië verstaat de rapporteur met name Pakistan en India. Een half miljard mensen van de 1,2 miljard in beide landen leven in absolute armoede, maar er zijn meer soldaten dan dokters. Op de wereldranglijst van inkomen per hoofd van de bevolking staat India op de 149ste plaats. Maar qua wapenimport staat het bovenaan. Pakistan blijft in beide opzichten niet ver achter. Qua inkomen de 119de, en qua wapenimport de tiende plaats. Beide landen gaven in de periode 1988-1992 twee keer zoveel geld uit aan wapens als Saoedi-Arabië, hoewel dit land 25 keer zo rijk is. Als de desintegratie van Zuid-Azië doorgaat is dat niet alleen een ramp voor de inwoners maar ook voor de hele wereld, zegt het VN-rapport. Met de vijf miljard dollar die India nu wil besteden aan wapens zou het ook voorzieningen voor onderwijs kunnen betalen voor 45 miljoen kinderen die dat nu niet krijgen. Voor hetzelfde geld zou India ook 226 miljoen mensen kunnen voorzien van schoon water.

    • Herman Frijlink