Scherpenzeel-prijs voor Koert Lindijer

ROTTERDAM, 3 JUNI. Afrika-correspondent Koert Lindijer krijgt de Dick Scherpenzeel Prijs 1996. Lindijer werkt voor NRC Handelsblad, de Wereldomroep en het Radio 1 Journaal. Hij krijgt de prijs voor zijn beschouwingen en reportages in NRC Handelsblad over de ontwikkelingen in het Grote-Merengebied, de odyssee van de Rwandese vluchtelingen en de crisis in Zaïre (inmiddels omgedoopt tot Congo).

De minister van Ontwikkelingssamenwerking stelde de Scherpenzeel-prijs in 1975 in voor journalisten die op bijzondere wijze de situatie in ontwikkelingslanden belichten. De prijs wordt op 18 juni uitgereikt in Pulchri Studio in Den Haag. Volgens het juryrapport weet Lindijer de lezer snel inzicht te verschaffen in ondoorzichtige situaties in Afrika. Daarnaast doet hij op heldere wijze verslag van de zwakke en sterke kanten van internationale hulporganisaties.

De jury wil twee inzendingen eervol vermelden: zes uitzendingen onder de titel 'Opdracht in Afrika' van Aad van den Heuvel en de reportages over Rwandese vluchtelingen van fotograaf Chris Keulen, die hij samen maakte met de journalist Jeroen Corduwener.

De jury bestond dit jaar uit Jan van Beek (voorzitter), Leonie van Bladel, Leonoor Meijer, Coen Stork en Sytze van der Zee.