'Premier Aruba zette zich in voor cocaïnehandelaar'

DEN HAAG, 3 JUNI. De Arubaanse premier Eman heeft zich enkele jaren geleden persoonlijk ingezet om een van cocaïnehandel verdachte Arubaanse zakenman in de Verenigde Staten vrij te krijgen. Hij deed dat verzoek aan de Amerikaanse rechter onder het “valse voorwendsel” dat hij werd gesteund door de Nederlandse regering.

Dat staat in een 'staatsgeheim' rapport over de veiligheid en de integriteit van Aruba. Het rapport werd twee jaar geleden opgesteld door A. Koerten, directeur staatsveiligheid van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) en destijds interim-hoofd van de Veiligheidsdienst Aruba (VDA).

Ambtsdragers laten zich regelmatig leiden door oneigenlijke zakelijke of persoonlijke belangen, schreef Koerten. De Arubaanse zakenwereld, waarmee de politiek soms nauw is verweven, roept volgens inlichtingen- en opsporingsdiensten uit onder meer de Verenigde Staten een beeld op van “gebundelde dienstverlening ten behoeve van (witwasspecialisten van) regionale drugskartels” uit Venezuela en Colombia.

Volgens het document onderhoudt premier Eman “vanaf zijn jeugd nauwe banden” met Jossy Arends, een “self-made Arubaanse zakenman” die enkele jaren geleden in de Verenigde Staten werd gearresteerd op verdenking van cocaïnehandel. Volgens Koerten wendde Eman zich rechtstreeks tot de Amerikaanse rechter met het verzoek hem op borgtocht vrij te laten. Eman deed dat “geheel buiten de hiervoor geëigende diplomatieke kanalen en onder het valse voorwendsel hierin te worden gesteund door de Nederlandse regering”, aldus het rapport, dat ook aan premier Kok is gestuurd.

De Amerikaanse regering protesteerde tegen Emans' optreden. Arends werd niet vrijgelaten.

Eerder werd via deze krant bekend dat Eman in 1987 als interim-minister van Economische Zaken een beschikking tekende waarmee de bij verstek op Sicilië veroordeelde Italiaan Paolo Cuntrera zaken kon doen op Aruba. Eman stelt dat de vertrouwelijke rapporten over de criminaliteit op Aruba, waarvan een aantal details vorige maand ook uitlekte via het Algemeen Dagblad, “achterhaald” zijn.

In het rapport van Koerten worden ook minister Glenbert Croes (Verkeer) en oud-minister van Justitie Hendrik Croes genoemd. Glenbert Croes had volgens Koerten zijn zus in dienst van de overheid weten te krijgen, hoewel zij kort tevoren in Nederland had vastgezeten wegens wegens cocaïnesmokkel. Oud-minister van Justitie Hendrik Croes gaf volgens Koerten ten tijde van zijn ministerschap in het kabinet-Oduber opdracht een verdachte vrij te laten die op verdenking van betrokkenheid bij drugshandel in voorarrest zat. De Arubaanse regering stelt dat er de laatste jaren veel ten goede is veranderd. Onlangs complimenteerde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken het eiland voor de strijd tegen drugshandelaren en witwassers.

    • Rob Schoof