Oostenrijk kent bombrief-verdachte

WENEN, 3 JUNI. De Oostenrijkse justitie heeft eindelijk een verdachte die betrokken zou zijn geweest bij het versturen van bombrieven aan Oostenrijkse politici. De Oostenrijker Gerhart Pawlikowsky zou banden hebben met de terreurgroep Bajuwarische Befreiungsarmee (BBA), die zich voor de bombrieven verantwoordelijk heeft gesteld.

De bloedigste aanslag van de BBA had plaats in februari 1995 toen vier zigeuners in het plaatsje Oberwart in Burgenland door explosieven werden gedood. De vier probeerden een bord met daarop de tekst “Roma terug naar Indië” te verwijderen en zetten zo het ontstekingsmechanisme van een bom in werking. Het bekendste slachtoffer van de BBA was de vroegere burgemeester van Wenen, Helmut Zilk, die door een bombrief vier vingers van zijn linkerhand verloor. De laatste bombrief werd vorig jaar december gestuurd aan Lotte Ingrisch, de stiefmoeder van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Caspar Einem.

De Oostenrijkse terreurbestrijdingseenheid (EBT) verrichtte al op 13 mei huiszoeking bij Pawlikowsky. Daarbij werden ondermeer computerdiskettes in beslag genomen. Op de harde schijf van een van Pawlikowsky's computers werden twee brieven van de BBA gevonden. Toch loopt Pawlikowsky nog steeds vrij rond.

Eerder deze week noemde minister van Binnenlandse Zaken Karl Schlögl, de verdachte iemand die in het kielzog van de BBA aandacht probeerde te trekken. Maar zondag bevestigde hij in het tv-programma Die Pressestunde dat Pawlikowsky een belangrijke verdachte is. Daarbij wees hij justitie aan als de eigenlijk nalatige instantie en zei te hopen dat ze daar snel in actie zullen komen.

Oostenrijkse media beschuldigen de EBT van fouten bij de opsporing van de BBA. De Onderzoekers, die meer dan 50.000 personen hebben gecontroleerd en 170 huiszoekingen pleegden, zouden door onhandigheid of nalatigheid veel bewijsmateriaal hebben vernietigd. De top van van de ETB en ook van de Staatspolizei zijn in verband met de affaire al uitgewisseld.

Ook justitie treft blaam door de weigering een arrestatiebevel tegen Pawlikowsky uit te vaardigen. Het is niet duidelijk waarom de openbare aanklager geen actie onderneemt. Maar er wordt gesuggereerd dat dit verband houdt met Pawlikowsky's vroegere functie als deskundige voor justitie. Daarmee is hij de derde zogeheten Gutachter binnen twee weken die justitie in opspraak brengt. Eerder werd bekend dat de 79-jarige Otto Scrinzi en de 83-jarige Heinrich Gross nog steeds voor justitie werken. Scrinzi is een prominente oud-nazi, Gross leidde het nazi “euthanasie-project” op geestelijk gehandicapten in Wenen.

    • Karin Jusek