Oklahoma-proces: McVeigh schuldig aan bomaanslag

WASHINGTON, 3 JUNI. Een jury in de Amerikaanse stad Denver heeft Timothy McVeigh (29) gisteren schuldig bevonden aan de bomaanslag die in 1995 een overheidsgebouw in Oklahoma Stad verwoestte.

Morgen begint de volgende fase van de rechtszaak, waarin de jury moet beslissen of McVeigh de doodstraf krijgt. Overlevenden van de aanslag, waarbij 168 mensen omkwamen en 500 gewonden vielen, reageerden opgelucht op het vonnis. Naar verwachting zal McVeigh tegen de uitspraak in beroep gaan. Deze zomer wordt zijn medeverdachte Terry Nichols berecht, eveneens in Denver. De aanslag is het ernstigste geval van terrorisme in de Amerikaanse geschiedenis.

De uitspraak van gisteren kwam na een rechtszaak van amper twee maanden en een juryberaad van vier dagen. In de rechtszaal, en via een speciale televisieverbinding ook in Oklahoma Stad, volgden overlevenden en nabestaanden gistermiddag het voorlezen van het vonnis door rechter Richard Matsch. McVeigh hoorde het vonnis onbewogen aan, aldus mensen die in de rechtszaal aanwezig waren. Buiten de rechtszaal klonk na de bekendmaking gejuich en applaus op. Ook op de plaats in Oklahoma Stad van het Alfred P. Murrah Building, waar nu een hek met foto's en bloemen een tijdelijk monument voor de slachtoffers vormt, leidde de uitspraak tot opluchting en enthousiasme.

De jury achtte bewezen dat McVeigh schuldig is aan alle elf misdaden die hem ten laste waren gelegd, van samenzwering tot gebruik van een massavernietigingswapen en de moord op acht federale agenten. In de staat Oklahoma worden voorbereidingen getroffen voor nóg een rechtszaak, waarin McVeigh terecht moet staan voor moord op de overige 160 slachtoffers. Moord wordt doorgaans op het niveau van deelstaten berecht, maar als federale politie-agenten het slachtoffer zijn kan een federale rechtbank een moordzaak in behandeling nemen, zoals in Denver is gebeurd. Aanklagers van de staat Oklahoma willen McVeigh nogmaals berechten om de kans dat hij aan de doodstraf ontkomt, zo klein mogelijk te maken.

Dezelfde jury die McVeigh gisteren in Denver schuldig bevond, moet nu in een soort mini-proces beslissen over de straf die hij krijgt. De openbare aanklager zal overlevenden en nabestaanden als getuigen oproepen, om hen te laten vertellen wat de aanslag in hun leven teweeg heeft gebracht. Na deze verzwarende factoren kunnen getuigen van de verdediging de positieve kanten van McVeigh's karakter belichten als verzachtende omstandigheden. Vervolgens moeten de twaalf juryleden bij elke ten laste gelegde aanklacht beslissen of McVeigh er de doodstraf, levenslang of een gevangenisstraf voor moet krijgen. In dat laatste geval kan de rechter de termijn vaststellen.

Timothy James McVeigh is een gedecoreerde veteraan van de Golf-oorlog. Hij groeide op in de buurt van Buffalo, in de staat New York, als kind van gescheiden ouders. Al vroeg had hij een grote belangstelling voor vuurwapens. Na de Golf-oorlog slaagde hij er niet in werk te vinden. De gewelddadige manier waarop de federale overheid in 1993 een einde maakte aan een confrontatie met een sekte die zich in een boerderij in Waco, Texas, had verschanst, wakkerde zijn felle haat tegen de overheid verder aan. De aanslag in Oklahoma Stad had precies twee jaar na de bestorming in Waco plaats. De aanklager had weinig direct bewijs tegen McVeigh, maar het indirecte bewijs was overweldigend.