Miljoenen Britten rijker; Stormachtige beursgang Britse bank

LONDEN, 3 JUNI. De Britse coöperatieve spaar- en hypotheekbank Halifax is gisteren door een beursgang in één keer de derde bank en de achtste onderneming van Groot-Brittannië geworden. De 7,6 miljoen leden, een op de zes Britten, werden elk bijna 2.500 pond (7.800 gulden) rijker.

Halifax is een van de vijf Britse coöperatieve spaar- en hypotheekbanken die dit jaar naar de beurs gaan en hun leden (spaarders en kredietnemers) gratis aandelen verstrekken. De stormachtige beursgang van Halifax was de grootste in de geschiedenis van de Londense beurs. Het overtrof daarmee het spektakel van de privatiseringen door de Britse staat van nutsbedrijven als British Gas en British Telecom.

De aandelen van Halifax bereikten gisteren snel een hoogste koers van 776 pence (circa 24 gulden), veel meer dan de 390 tot 450 pence waarop Halifax had gerekend bij de bekendmaking van de beursgang in februari. Handelaren die gisterenochtend de aandelen kochten werden later op de dag geconfronteerd met een forse daling van de koers met ruim vijf procent tot 734,5 pence. Dit bedrag was slechts een fractie hoger dan de 732,4 pence die 200 institutionele beleggers vrijdag gemiddeld op een veiling hadden betaald. Gisteren gingen in totaal 674 miljoen aandelen Halifax van de hand. Gemiddeld worden op de Londense beurs in totaal zo'n 900 miljoen aandelen verhandeld. De introductie van de nieuwe bank zette de koersen van andere bankaandelen onder druk, doordat professionele beleggers hun beleggingsportefeuille herschikten om plaats te maken voor de nieuwkomer.

Zo'n twee miljoen leden deden hun aandelen onmiddellijk van de hand, waardoor de Britse economie in een klap grote bestedingsinjectie krijgt. De leden met de meeste aandelen konden bij de veiling van vrijdag 10.116 pond incasseren, terwijl degenen die het minimum van 200 aandelen kregen 1.465 pond ontvingen.

Deskundigen verwachten de komende weken meer grote schommelingen in de koers van Halifax. “Dit is midzomergekte”, aldus een bankanalist van de Londense effectenhandelaar David Poutney.

Met een marktkapitalisatie van 18,4 miljard pond is Halifax de achtste onderneming van Groot-Brittannië en de derde bank van het land. Topman Marsh van Halifax weigerde gisteren direct commentaar op speculaties dat zijn bank zijn goedgevulde kas van 3 miljard pond wil gebruiken om overnames te doen. Maar hij zei wel dat het “een van de opties is waar naar gekeken wordt.”

Volgens bankanalisten kijkt Halifax naar mogelijkheden voor overnames in de sector van levensverzekeringen en pensioenen. Nu haalt Halifax 85 procent van zijn inkomsten uit hypotheekverstrekkingen. De beursgang van Halifax volgde na die van de coöperatieve bank Alliance & Leicester PLC vorige maand. (AP, Reuter)