Machtsovername grootste Duitse bouwer afgeketst

FRANKFURT, 3 JUNI. Het Duitse bouwconcern Hochtief ziet af van het plan om zijn stemrecht bij concurrent Philipp Holzmann te bundelen met dat van Deutsche Bank.

Daartoe is besloten, omdat vaststaat dat de autoriteiten de feitelijke machtsovername zullen verbieden. Het Duitse kartelbureau liet bij de aankondiging van het plan in maart meteen al weten bezwaar te zullen maken. Maar volgens Hochtief en Deutsche Bank was alleen toestemming nodig van de Europese Commissie.

Gisteren lieten de twee weten “verrassende aanwijzingen te hebben dat de Commissie de zaak zal terugverwijzen naar het kartelbureau”.

Hochtief, dat een belang van 48 procent heeft in de Nederlandse aannemer Ballast Nedam, aast al langer op Holzmann. Het bedrijf heeft 24,9 procent van de aandelen.

Door het “poolen” van die deelneming met het belang van Deutsche Bank zou een blok van bijna 50 procent ontstaan, voldoende om de dienst uit te maken.

Hochtief en Holzmann zijn de grootste bouwconcerns in Duitsland. De twee blijven wel praten over samenwerking in het buitenland en zijn wat dat betreft dicht bij akkoorden, aldus een gisteren uitgegeven verklaring.

Hochtief liet verder weten dat nu de weg vrij is voor overneming van het belang van 10 procent van Commerzbank in Holzmann.

Dat zou bij goedkeuring van de alliantie met Deutsche Bank niet mogelijk zijn geweest. (DPA)