Klantenkaart AH ook voor Air Miles

ROTTERDAM, 3 JUNI. De nieuwe klantenkaart van Albert Heijn zal ook Air Miles en andere spaarsystemen registreren. Zodra de kaart na de zomer beschikbaar is kan een klant bij Albert Heijn met één en dezelfde kaart betalen (chipknip) en zegeltjes en 'mijlen' sparen. Dat heeft het bedrijf vanochtend desgevraagd bevestigd.

Het is de eerste keer dat Air Miles, gespaard door 2,5 miljoen huishoudens in Nederland, gecombineerd wordt met een chipknipsysteem. Vorig jaar beëindigden drie aandeelhouders van de Air Miles-organisatie, Albert Heijn, V&D en Shell, nog een project voor een gezamenlijke chipklantenkaart met betaalfunctie. Het was de bedoeling dat met die kaart, op basis van de chipkniptechnologie van onder andere ABN Amro, ook Air Miles gespaard konden worden. De drie konden het toen niet eens worden over een gezamenlijk systeem.

In de strijd tussen de chipknip (van de meeste banken) en de chipper (van Postbank en PTT Telecom) wordt de functie voor Air-Milessparen beschouwd als een belangrijk wapen. Met de huidige Air-Mileskaart kan niet worden betaald.

De AH-kaart ('Ah la Carte') is na de zomer in een aantal filialen te krijgen. AH hoopt alle winkels voor het einde van het jaar te hebben aangesloten. Met de kaart kan een consument ook bij andere winkels met chipknipautomaten terecht. Bij Albert Heijn is het tevens mogelijk alle bestaande spaaracties op de kaart bij te schrijven, zoals de zegels voor het vaste-klantenfonds en kortlopende acties. Ook komen er voor kaarthouders aanbiedingen en extra kortingen.

Postbank-klanten, die een chipper krijgen, kunnen eveneens aan de slag met de klantenkaart, als ze toestemmen in automatische incasso. De AH-klantenkaart kost een klein bedrag per jaar, een verzekeringspremie voor de spaartegoeden op de kaart.