Jazz-trompettist Doc Cheatham overleden

WASHINGTON, 3 JUNI. Jazz-trompettist Adolphus 'Doc' Cheatham is gisteren op 91-jarige leeftijd overleden aan een beroerte in het George Washington University Hospital in Washington. Hij begeleidde onder meer jazzlegenden als Benny Goodman, Bessie Smith, Billie Holiday en Cab Calloway.

Zondagochtend moest Cheatham zijn vaste optreden in het restaurant Sweet Basil in Greenwich Village, New York, afzeggen, omdat hij zich niet goed voelde. Die middag kreeg hij een beroerte. De trompettist speelde al zeventien jaar iedere week in het restaurant. Zaterdagavond trad hij nog op met de bijna 70 jaar jongere trompettist Nicholas Payton, met wie hij onlangs ook het album Doc Cheatham & Nicholas Payton maakte. Op het komende North Sea Jazz Festival zou het duo ook samen optreden.

Vanaf 1948 speelde de bij Nashville, Tennessee geboren Cheatham in diverse big bands. Hoewel de sopraansaxofoon eigenlijk zijn favoriete instrument was, werd hij uiteindelijk beroemd als trompettist. Pas toen hij in de zestig was, begon zijn succesvolle solocarrière. Cheatham maakte onder anderen de platen The Fabulous Doc Cheatham, The 87 Years of Doc Cheatham. (Reuters, AP)