Hockeyvrouwen kansloos tegen olympisch kampioen

BERLIJN, 3 JUNI. De vrouwenhockeyploeg heeft de tweede wedstrijd in de strijd om de Champions Trophy in Berlijn kansloos verloren. Olympisch kampioen Australië was gisteravond over alle linies sterker, 2-0.

“Toch zijn wij dichterbij Australië gekropen”, constateerde bondscoach Tom van 't Hek. “Bij de Olympische Spelen in Atlanta was het krachtsverschil vele malen groter en verloren we nog met 4-0.” Daarmee verhulde hij enigszins zijn teleurstelling. Zijn ploeg stond zestig minuten met de rug tegen de muur. Alleen in de laatste tien minuten gingen zijn speelsters op jacht naar een tegentreffer.

Australië, dat in het olympisch stadion van Berlijn vrijwel de complete gouden ploeg van Atlanta op het kunstgras bracht, dwong een groot veldoverwicht af. Michele Andrews, volgend seizoen in dienst van HGC, miste vrij voor doelvrouwe Daphne Touw (MOP) een enorme kans, maar op slag van rust bezorgde Annan de olympisch kampioen een verdiende voorsprong, 0-1.

Het Nederlands team beperkte zich tot lange halen. Daarmee was de ploeg niet geheel ongevaarlijk. Vooral door de snelheid van Fleur van de Kieft (Laren) dwong Oranje voor de pauze drie strafcorners af. Maar Van den Boogaard (klap) en Boomgaardt (sleeppush) slaagden er niet in er eentje te verzilveren.

Eefke Mulder, spits van Jong Oranje en opgeroepen als vervangster van de geblesseerde Anouk Verhaegh, maakte als vliegende wissel haar debuut in Oranje. De speelster van Kampong was echter niet in staat voor aanvallende impulsen te zorgen. Ook na de pauze controleerde Australië het duel. In de 50ste minuut stelde Morris uit een strafcorner de Australische overwinning veilig.

Pas in de laatste tien minuten speelde Oranje op de helft van Australië. Kuipers en Van der Wielen kwamen in de buurt van het vijandelijke doel, maar doelrijpe kansen leverde dat niet op.

Mannenbondscoach Roelant Oltmans heeft zijn selectie bekendgemaakt voor het vierlandentoernooi om de Rabobank International Trophy, dat op 12 juni begint. De selectie: Jansen (Den Bosch, 110 interlands), Vogels (HGC, 13), Lomans (HGC, 28), Bree (Pinoke, 19), Jazet (Bloemendaal, 126), Nieuwe Weme (Amsterdam, 21), Van Pelt (HDM, 152), Van der Weide (Den Bosch 15), Brinkman (Amsterdam, 241), Eikelboom (Amsterdam, 37), Veen (HGC, 186), Van 't Hek (Amsterdam, 4), Delmee (Den Bosch, 87), De Nooijer (Bloemendaal, 83), Van Wijk (Bloemendaal, 102), Buma (KZ, 24). (ANP)