Handel met Duitsland stagneert

DEN HAAG, 3 JUNI.De handel tussen Nederland en Duitsland is vorig jaar gestagneerd. Dat komt vooral doordat de twee landen zich sterker gaan richten op snel groeiende afzetmarkten buiten Europa, mede wegens de stijging van de dollarkoers. Deze ontwikkeling zal zich dit jaar voortzetten, zo verwacht de Nederlands-Duitse Kamer van Koophandel.

De waarde van het handelsverkeer met de oosterburen verminderde vorig jaar licht met 0,4 procent tot 115 miljard mark (129 miljard gulden). De balans van de handel was net als voorgaande jaren vrijwel in evenwicht. De Nederlandse export verminderde met 1 procent tot 57,5 miljard mark, terwijl de import uit Duitsland onveranderd 57,3 miljard mark beliep. Uit de cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat Nederland niet wist te profiteren van een duidelijke groei van de totale Duitse import. Maar de meeste andere landen van de Europese Unie deden het nog slechter. Uitzonderingen zijn Groot-Brittannië en Spanje. Doordat Nederland binnen de EU nog redelijk scoorde, klom het op de ranglijst van de belangrijkste handelspartners van Duitsland naar de tweede plaats achter Frankrijk. In 1995 had Italië Nederland van die positie verdrongen. Omgekeerd bleef Duitsland veruit de grootste handelspartner van Nederland. (ANP)