GVP pakt zwartrijden aan

Foto: AMSTERDAM - In een ultieme poging het zwartrijden in de Amsterdamse metro uit te bannen gaan veertig toezichthouders op het metrostation Nieuwmarkt aan de slag. Gestoken in een fris groen jasje verzamelden ze zich gistermiddag om kwart voor twee in het metrostation, waar wethouder Ter Horst (GVB) het officiële startsein gaf.

Zij sprak van een 'unieke gebeurtenis'. Het is de bedoeling dat dit jaar bij nog vijf metrostations toezichthouders komen. In totaal zijn 465 controleurs nodig om bij alle 33 metrostations passagiers te controleren op een geldig vervoersbewijs. Het percentage zwartijders in de metro wordt geschat op achttien, maar omdat zelden wordt gecontroleerd ligt het waarschijnlijk hoger. In 1995 bedroeg het aantal zwartrijders ruim negen miljoen op een totaal aantal passagiers van vijftig miljoen. Uit een door het GVB verzonden persbericht viel op te maken dat de controleurs gisteren meteen aan de slag zouden gaan. Maar omstreeks vijf uur was van enige controle geen sprake. “Ik had expres gestempeld omdat ik gehoord had dat de controle strenger zou worden. Maar er was niemand te zien”, aldus een reiziger. (Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer)