Grens tussen Irak en Syrië na 15 jaar open

DAMASCUS, 3 JUNI. De grens tussen Syrië en Irak, die vijftien jaar geleden door Damascus werd gesloten, is heropend voor handelaars en zakenlieden uit de twee landen. Dat heeft de Syrische Unie van Kamers van Koophandel gisteren meegedeeld. De stap volgt op het 'olie-voor-voedsel' akkoord tussen Irak en de Verenigde Naties, dat de weg heeft geopend voor export van levensmiddelen naar Irak.

Hervatting van de in 1980 verbroken diplomatieke relaties, toen Syrië Iran steunde in de oorlog tegen Irak, zou nog niet aan de orde zijn.

Hoewel de maatregel puur zakelijk wordt gemotiveerd, heeft hij wel degelijk politieke betekenis als teken van toenadering tussen de twee Arabische regimes, voortkomend uit rivaliserende vleugels van de Ba'athpartij. Daarbij speelt de steeds hechtere samenwerking tussen Israel en Turkije, met name op militair gebied, zonder twijfel een belangrijke rol. Syrië heeft ook het voortouw genomen in Arabische inspanningen het huidige Turkse offensief in tegen Turks-Koerdische separatisten in Noord-Irak aan de kaak te stellen.

De sluiting van de grens ging indertijd gepaard met beschuldigingen dat “het regime van de moordenaars in Bagdad” een complot had gesmeed om Syrië te ondermijnen, “als een directe dienst aan Israel en het Amerikaans imperialisme”. In 1990-'91 maakte Syrië deel uit van de door de VS geleide alliantie tegen Irak; Syrische troepen vochten mee bij de bevrijding van Koeweit van Iraakse bezetting.

Een hoge Syrische regeringsfunctionaris zei gisteren dat een Iraakse economische missie vrijdag een bezoek aan Damascus begint. Een Syrische delegatie heeft eind mei een bezoek aan Bagdad gebracht. Contracten voor een totale waarde van 20 miljoen dollar zijn volgens de zegsman in studie. Tevens wordt gepraat over heropening van de Iraakse oliepijpleiding door Syrië naar de Middellandse-Zeekust, die eveneens al vijftien jaar dicht is.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, heeft gisteren verlenging bepleit van de 'voedsel-voor-olie' regeling, die voor een periode van zes maanden geldt en 10 juni afloopt. Verwacht wordt dat de Veiligheidsraad zich daarover nog deze week uitspreekt. De Verenigde Staten hebben volgens functionarissen besloten een verlenging te steunen. (Reuter, AFP)