Gezanten EU nog niet naar Iran

LUXEMBURG, 3 JUNI. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zijn nog niet van plan de Europese ambassadeurs naar Iran terug te sturen. Eind april kwamen de meeste Europese landen binnen een dag terug op een besluit om de ambassadeurs wel naar Teheran terug te laten gaan.

Dat gebeurde nadat de regering in Teheran had laten weten dat de Duitse en de Deense ambassadeur niet welkom zouden zijn. De Europese ambassadeurs waren uit Teheran teruggetrokken nadat een Berlijnse rechtbank had vastgesteld dat het Iraanse leiderschap verantwoordelijk was voor de moord op drie Iraanse Koerden in Berlijn in 1992.

Een Nederlandse diplomaat is namens de EU naar Iran geweest en heeft gisteren de Europese ministers van Buitenlandse Zaken verslag gedaan. Volgens minister Van Mierlo is gebleken dat “de voorwaarden voor terugkeer van alle ambassadeurs nog niet zijn vervuld”. Hij zei dat Europa de “positie van eenheid en solidariteit” bewaart. Athene heeft overigens zijn ambassadeur nooit 'voor overleg' uit Teheran teruggeroepen. Deze is sinds eind april wegens 'ziekte' in Athene. Anders dan zijn collega's reisde de Italiaanse ambassadeur eind april wel naar Teheran terug. Hij is nu voor 'vakantie' in Rome.

Van Mierlo ging ervan uit dat de onenigheid met Iran voorlopig niet zal zijn opgelost. Hij kondigde aan dat op iedere bijeenkomst van de Europese ministers de zaak bekeken zal worden.