Franse films

Het is niet alleen teleurstellend, maar ook onbegrijpelijk dat Sylvain Ephimenco in zijn bespreking van het eindexamen Frans (23 mei), voorbijgaat aan de grote bloei van de Franse cinema in de Nederlandse filmtheaters. Zo beweert hij dat “Franse films bijna nergens meer in dit land draaien... en als het per ongeluk toch gebeurt, dan gaat het om vier zaaltjes”.

Dit jaar alleen al zijn in Filmtheater Rialto in Amsterdam, drie Franstalige premières en twee klassiekers te zien geweest. Momenteel draaien met veel succes nog eens drie premières: 'Trois vies et une seule mort', 'La promesse' en de door hem genoemde film 'Conte d'été' van Rohmer. Vanaf het najaar komen 'Marion', 'l'Appartement' en 'Conte d'hiver' in roulatie. Dat zijn elf titels, het is maar wat je 'per ongeluk' noemt.

Scholieren hoeven echt niet uit te wijken naar TV5 om in contact te komen met de Franstalige kunst en cultuur: regelmatig draaien Franse films in de inmiddels uitstekend geoutilleerde Nederlandse filmtheaters; daarnaast worden er in samenwerking met de diverse centra voor kunstzinnige vorming in heel Nederland scholierenvoorstellingen georganiseerd.

De Franstalige film staat er in ons land veel rooskleuriger voor dan Ephimenco suggereert.

    • Filmtheater Rialto
    • Joost Gijselhart