Export naar Midden- en Oost-Europa hoger

DEN HAAG, 3 JUNI. De Nederlandse export naar Midden- en Oost-Europa is vorig jaar met tien procent gegroeid tot 9,6 miljard gulden. Dat schrijven minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Van Dok (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De invoer uit de regio bedroeg 8,1 miljard. EZ kon geen bedrag geven voor de importwaarde in 1995.

De Nederlandse directe investeringen in de regio bedroegen in 1996 1,6 miljard gulden. Vooral Polen blijkt een land waarin Nederlandse investeerders vertrouwen hebben; bijna de helft (45 procent) van het geïnvesteerde vermogen ging naar dat land, gevolgd door Tsjechië (18 procent), Hongarije en Rusland (beide 13 procent). Over het algemeen vertonen de landen in Midden- en Oost-Europa economische voortgang. Economische Zaken plaatst daarbij de kanttekening dat zelfs de meer gevorderde landen in economisch opzicht nog meer dan één generatie achterop liggen. Nog slechter gaat het met Bulgarije en Roemenië, waar het uitblijven van krachtige hervormingen heeft geleid tot een economische terugslag.

Om de economische hervormingen in Midden- en Oost-Europa te ondersteunen die moeten leiden tot een goed functionerende markteconomie is Nederland vorig jaar voor ruim 372 miljoen gulden verplichtingen aangegaan. Daarvan was 130 miljoen bestemd voor de herverzekering van investeringen.