Derde millennium

In zijn wat schelderige stukje (NRC Handelsblad, 13 mei) stelt ir. Keultjes ons in kennis van zijn afkeer van: hoogleraren, gepensioneerden, (zuiver)wiskundigen, logica, abstractie, informatie-technologie en postcodeboeken. Dit alles lijkt mij nogal irrelevant voor de benaming van het eerste jaar van een nieuw millennium.

Jammer dat de heer Keultjes niet ingaat op het eigentijdse issue, - namelijk: rang- of hoofdtelwoord, nummeren of tellen, als jaaraanduiding - die ik (NRC Handelsblad, 1 mei) aan de orde stelde. Ook de uren, minuten en seconden van de kloktijd 'tellen' wij trouwens.

Deze hele millenniumdiscussie is nogal futiel: wij vinden de symbolenreeks 1000 blijkbaar bijzonder, en interpreteren die tientallig. Als gevolg van onze tien vingers hebben inderdaad vele volkeren al een poosje dit tientallig stelsel. Maar het kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld, zestientallig. Dan wordt '1000' = vierduizend zes en negentig het kabbalistische aantal. (Opmerking afgeleid van J. Luursema, Intermediair 15.5.'97). Het symbool voor de hoeveelheid 'duizend' ziet er dan uit als 3E8. Er is dus niets speciaals aan de hoeveelheid 'duizend'.

    • F. Veringa