CSU oppert uitstel monetaire unie; Crisis over Duitse begroting verdiept

BONN, 3 JUNI. De strijd in de Duitse regering over de begroting is dramatisch verscherpt. Coalitiepartner CSU heeft geopperd dat de monetaire Unie (EMU) desnoods moet worden uitgesteld om aantasting van de criteria te voorkomen.

Bondskanselier Helmut Kohl en minister van Financiën Theo Waigel (CSU) willen hier niets van weten en zoeken wanhopig naar maatregelen om de euro èn de coalitie te redden. De kanselier heeft een bezoek aan Parijs voor morgen afgezegd om een oplossing voor de crisis te zoeken.

Vanmorgen vroeg zijn de fractievoorzitters van de drie partijen opnieuw bij elkaar gekomen in de kanselarij van Kohl in Bonn, maar al na anderhalf uur gingen zij vergeefs uiteen.

De standpunten van de coalitiepartijen CDU/CSU en FDP over hoe de miljardentekorten moeten worden verminderd, hebben zich danig verhard. “De situatie is in de hele regeringsperiode nog nooit “zo ernstig en zo moeilijk” geweest, zei de Beierse CSU-fractievoorzitter Alois Glück.

Algemeen-secretaris van de CDU, Peter Hintze, uitte scherpe kritiek op de FDP, de kleinste coalitiepartner, die weigert te praten over belastingverhoging. Kohls CDU en minister Waigel menen dat de benzineprijs kan worden verhoogd met 10 pfennig per liter. De FDP wil daar niets van weten.

De liberale partijleider Wolfgang Gerhardt waarschuwde gisteravond al, dat zijn partij zich met hand en tand tegen belastingverhoging blijft verzetten. Desnoods valt het tekort hoger uit dan de voor de EMU vereiste drie procent en moeten de criteria flexibeler worden toegepast, vindt de FDP. De Beierse CSU-fractievoorzitter Glück wierp de liberalen voor “een levensgevaarlijk spel te spelen, ook voor zichzelf”.

Inmiddels komt minister Waigel met zijn plan om nog dit jaar de goudvoorraad te herwaarderen, in de coalitie en zijn eigen partij onder vuur te liggen. De Beierse CSU-premier Edmund Stoiber zei dat de coalitie “geen schijn van kans heeft” tegen een eenstemmig besluit van de Bundesbank. Morgen brengen de oppositiepartijen SPD en Groenen in de Bondsdag een motie van wantrouwen tegen Waigel in stemming. Ze vinden dat de minister moet opstappen, omdat hij met zijn goudoperatie de indruk wekt van creatief boekhouden om aan de EMU te kunnen meedoen.

Ook minister Zalm van Financiën heeft het goudplan scherp bekritiseerd. Bonn kan beter de benzineprijs verhogen, net als Nederland, vindt hij. Maar “Zalm heeft geen enkele reden bezorgd te zijn”, zegt Waigel vandaag in een vraaggesprek met deze krant. “Er vloeit niet één mark naar de begroting”. Zalm doet er ook goed aan zich niet over belastingplannen in Duitsland te uiten. “Ik kan geen enkele buitenlandse collega verhoging van de Duitse belastingen beloven”, aldus Waigel.

    • Michèle de Waard