Crisis bij Renault nu taak Jospin

PARIJS, 3 JUNI. Lionel Jospin, die vanmorgen Alain Juppé heeft afgelost als minister-president van Frankrijk, is direct geconfronteerd met de crisis in de Franse auto-industrie. Hij hoopt iets te kunnen doen tegen acuut verlies aan banen bij Renault en Peugeot.

De overdracht van de macht verliep bijzonder snel. Nadat president Chirac de leider van de socialisten gisteren had benoemd, droeg de vertrekkende premier vanmorgen om elf uur de sleutels van het ambtspaleis Hôtel Matignon over aan Lionel Jospin. Zij spraken tien minuten met elkaar. In die tijd moet ook de code van de geheime cash-kluis van de minister-president zijn overgedragen.

Jospin had eerder vanmorgen overleg met zijn naasten binnen de Parti Socialiste over de te volgen strategie. Met name het pakket eisen dat de communisten hebben ingediend als voorwaarde voor regeringsdeelname vereist een acuut antwoord. Later sprak Jospin ruim een uur met PCF-leider Robert Hue, die vraagt om verhoging van het minimumloon per 1 juli, verlaging van de BTW en onmiddellijke bekorting van de werkweek van 39 naar 35 uur. De communisten willen twee of drie ministers leveren. Zonder de 38 stemmen van de PCF heeft Jospin geen absolute meerderheid. Ook de Groenen hebben om algemene arbeidsverkorting gevraagd. Zij wensen twee plaatsen in de nieuwe regering.