Chang na sterk begin verrast door Bruguera

PARIJS, 3 JUNI. Van de zestien geplaatste tennissers bij de Open Franse kampioenschappen op Roland Garros zijn er na acht dagen nog slechts twee actief. Zeven jaar geleden drongen vier ongeplaatste spelers door tot de kwartfinales. Sinds gisteren staat het record op zes. Sergi Bruguera zorgde voor de grootste verrassing van de dag. De nummer 16 van de plaatsingslijst overdonderde de als tweede geplaatste Michael Chang in vier sets, 3-6, 6-4, 6-3 en 6-4.

Chang domineerde de eerste set, maar liet het initiatief halverwege de tweede set over aan de tweevoudig kampioen uit Spanje. De Amerikaan, in 1989 winnaar van het graveltoernooi in Parijs, maakte zichzelf veel verwijten. “Ik had minder geduldig moeten zijn en vast moeten houden aan mijn eigen spel”, meende Chang na zijn nederlaag.

Ook Bruguera's landgenoot Galo Blanco bereikte de beste acht. De 20-jarige Spanjaard, nummer 111 op de wereldranglijst, was gisteren met 1-6, 6-1, 7-5 en 6-4 te sterk voor de Tsjech Petr Korda, de verliezend finalist van 1992. Voorafgaand aan Roland Garros speelde Blanco zeven wedstrijden. Daarvan won hij er slechts een. De Spanjaard stuit morgen in de kwartfinale op Patrick Rafter, de Australiër die zaterdag Richard Krajicek uitschakelde en gisteren won van landgenoot Mark Woodforde (6-2, 5-7, 6-1, 6-2).

Eerder op de dag zette Gustavo Kuerten, vrijdag de bedwinger van Thomas Muster, zijn zegereeks voort. Andrej Medvedev was ditmaal het slachtoffer van de 20-jarige Braziliaan in het restant van de partij die zondag werd afgebroken wegens de invallende duisternis, 5-7, 6-1, 6-2, 1-6 en 7-5. “Nu ik in de kwartfinles sta kan er van alles gebeuren”, voorspelde Kuerten die het vandaag opneemt tegen titelverdediger Jevgeni Kafelnikov.

Kuerten, 66ste op de wereldranglijst, speelde tegen Medvedev in de blauw-gele kleuren van zijn vaderland. Voorafgaand aan de wedstrijd kreeg hij van de wedstrijdleiding in Parijs het verzoek voortaan 'iets wits' aan te trekken zodra hij de baan betreedt. “Maar ik heb geen witte kleding. Mijn sokken zijn geel en mijn schoenen zijn blauw. Alleen mijn ondergoed is wit.”