Bánzer wint verkiezingen in Bolivia

LA PAZ, 3 JUNI. Voormalig dictator Hugo Bánzer Suárez is de winnaar van de presidentsverkiezingen van zondag in Bolivia. De kans is groot dat hij begin augustus in de tweede ronde, als het congres beslist tussen de twee hoogst scorende presidentskandidaten, ook wint. Banzers partij Acción Democrática Nacionalista (ADN) heeft het goed gedaan bij de verkiezingen voor het parlement en de senaat.

Volgens doorgaans betrouwbare opiniepeilingen heeft Bánzer 22,3 procent van de stemmen gehaald. Op de tweede plaats komt de kleurloze politicus Juan Carlos Dúran met 17,7 procent van de stemmen, de kandidaat van de regerende Movimiento Nacionalista Revolucionairo (MNR). Dúran wordt geassocieerd met ouderwetse partijpolitiek, die in Bolivia en andere Latijnsamerikaanse landen uit de mode is. Ook wordt de MNR geassocieerd met een harde vrije-markt-politiek. De populariteit die Dúrans partij vergaarde met het uitdelen van een extraatje aan gepensioneerden - de bono solidaridad, betaald door een onorthodoxe vorm van privatisering - is teniet gedaan door het oplaaiend geweld in de Chapare-regio, een centrum van de coca-teelt. Bolivia is een van de belangrijkste productielanden voor cocaïne. Banzers overwinning is overigens minder groot dan verwacht: in voorspellingen was hem 25 tot 30 procent van de stemmen toegedicht.

Bánzer, die acht maanden na een staatsgreep tegen zijn bewind in 1978 de ADN oprichtte, presenteert zichzelf als loyaal democraat en steunde in het verleden al enkele coalitieregeringen.