Anderhalf jaar cel geëist tegen Evenhuis

GRONINGEN, 3 JUNI. Tegen oud-staatsseretaris A.J. Evenhuis (VVD) is vanmiddag voor de rechtbank van Groningen een gevangenisstraf geëist van anderhalf jaar. Officier van justitie M. Severein eiste daarnaast tegen de zwager van Evenhuis, landbouwer G.J. Meppelink en ex-directeur B. Ketelaar van de Groninger Kredietbank straffen van respectievelijk anderhalf jaar en 2,5 jaar.

Het drietal heeft volgens de officier van justitie door 'listige kunstgrepen en een verzameling van verdichtsels' de Groninger Kredietbank in 1991 voor miljoenen opgelicht. Daarnaast is Evenhuis en Ketelaar in de GKB-zaak belastingfraude en Meppelink valsheid in geschrifte ten laste gelegd. Evenhuis heeft de fiscus in 1991 benadeeld voor 141.000 gulden, aldus justitie.

De openbare zitting van het proces tegen Evenhuis, Meppelink en Ketelaar begon vanmorgen nadat de rechtbank gistermiddag bezwaarschriften van de advocaten tegen de dagvaarding ongegrond had verklaard. Onder valse voorwendsels regelden de drie een lening van 6,5 miljoen gulden van de GKB. Daarbij werd het krediet aangevraagd op naam van een niet bestaande bv, Altmark Drenthe. Het geld ging via een 'lege' bv Vadeck Investments naar het Duitse Altmark Drenthe GMBH. Evenhuis, Meppelink en Ketelaar waren alledrie aandeelhouder van Vadeck.

Geen van de ondernemingen die in deze constructie werden gebruikt beschikte over voldoende onderpand. Officier van justitie Severein rekende Ketelaar diens rol het zwaarste aan, omdat hij als ambtenaar meewerkte aan het verdonkeremanen van overheidsgelden. Onvoorwaardelijke gevangenistraffen zijn volgens Severein op hun plaats, omdat 'velen zich eraan hebben geërgerd dat men zich zo makkelijk door list en bedrog kan verrijken'. Bovendien dient de straf om het onrecht goed te maken dat is aangedaan aan burgers van de gemeente Groningen, die er door de handelingen van de verdachten per saldo vier miljoen gulden bij zijn ingeschoten.

Evenhuis' raadsman J. Pen reageerde op de eis met de mededeling dat die 'belachelijk' was.