Wat beweegt vrouwen? De man

Op zaterdagmorgen, de ochtend voordat ze door Van Mierlo gekroond zou worden als nieuwe D66-lijsttrekker, sprak Borst op kasteel Ophemert in de Betuwe het zogeheten vrouwennetwerk gezondheidzorg toe. Het betrof een vrouwennetwerk dat ze zelf had opgericht toen ze nog vice-voorzitter van de Gezondheidsraad was.

In een rede onder de titel 'Wat vrouwen beweegt' vertelde Borst over de onvoorspelbaarheden in haar carrière, een verhaal waarvan de werkelijke betekenis pas later op de dag tot haar gehoor van directrices uit bejaardenhuizen, thuiszorginstituten en andere gezondheidsinstellingen zou doordringen.

'Wat vrouwen beweegt' bleek vooral de man te zijn, zo demonstreerde haar relaas. Borst vertelde hoe haar inmiddels overleden echtgenoot, zelf ook arts, haar had aangemoedigd het huis uit te gaan - ze was het grootste deel van de week thuis gebleven voor de kinderen - en het métier waarin ze was afgestudeerd, intensiever op te pakken. “Hij vond de conversatie thuis wat saai worden.” Hoewel Borst zelf had gedacht kinderarts te worden, werd ze onderzoekster omdat dit beter met de opvoeding van kinderen viel te combineren.

Ook later zouden mannen van belang blijven. Borst stippelde niet zelf haar carrière uit, maar werd door mannen voor allerlei functies gevraagd, eerst als hoofd van de bloedbank van het Academisch Ziekenhuis Utrecht, daarna als medisch directeur van hetzelfde ziekenhuis, later als vice-voorzitter van de Gezondheidsraad, weer later als minister van Volksgezondheid, en nog weer later, maar dat kon ze zaterdagmorgen nog niet zeggen, als lijsttrekker van D66. Van Mierlo vroeg haar om bij twee andere mannen “ertussen te komen”: Kok en Bolkestein.