Verkoop land aan Israel halszaak voor Palestijnen

JERUZALEM 2 JUNI. Israel verdenkt de Palestijnse veiligheidsdienst ervan verantwoordelijk te zijn voor de moord op een Israelische Arabier uit Oost-Jeruzalem die land aan Israeliërs verkocht. Met een kogel in zijn hoofd werd de 34-jarige Mahmud Ali Jamhour zaterdag bij Ramallah aangetroffen. Eerder werden al twee landhandelaren, een Palestijn en een Israeliër, vermoord.

De Jeruzalemse politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een poging van de Palestijnse veiligheidsdienst in Ramallah verijdeld om een andere landeigenaar uit Oost-Jeruzalem naar Ramallah te ontvoeren. Na een achtervolging werden vier leden van deze veiligheidsdienst in twee tot stilstand gebrachte auto's gearresteerd. De ontvoerde landeigenaar bevond zich in een van de auto's.

Naar aanleiding van de moorden en pogingen tot moord op Palestijnse en Israelische handelaren in land heeft premier Benjamin Netanyahu vanmorgen spoedoverleg gevoerd met de hoofden van de Israelische veiligheidsdiensten. In een vraagggesprek met de legerradio zei hij vanmorgen dat deze moorden het vredesproces ondermijnen. Netanyahu beschuldigde Palestijnse leiders ervan - hij noemde geen namen - voor deze moordaanslagen verantwoordelijk te zijn. De minister van Binnenlandse Veiligheid, Avigdor Kahalani, heeft gisteren echter beschuldigend naar de Palestijnse leider Yasser Arafat gewezen. De krant Ha'arets meldt vandaag dat het Palestijnse zelfbestuur van Arafat opdracht heeft gegeven 16 landhandelaren uit de weg te ruimen. Als bron voor dit bericht citeert deze krant een “geheim” rapport, waarschijnlijk van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin-Bet.

Volgens Ha'arets is deze lijst met namen door het Palestijnse Gezag naar de diverse Palestijnse veiligheidsorganisaties doorgegeven. De namen van de met de dood bedreigde handelaren zijn bekend. Dezen hebben veiligheidsmaatregelen genomen en genieten kennelijk nu ook bescherming van de Israelische veiligheidsdiensten en politie in Oost-Jeruzalem. De krant Yediot Ahronot meldt vandaag dat de Israelische politie gewelddadige botsingen met de Palestijnse veiligheidsdiensten over de beveiliging van handelaren in land niet uit de weg zal gaan.

De Palestijnse minister van Justitie, Freih Abu Meidin, heeft gisteren Israel ervan beschuldigd achter de moorden op landhandelaren te zitten. “De Israeliërs proberen altijd de Palestijnen te chanteren”, zei hij. “Wat Israel betreft hebben die verraders (handelaren) hun taak volbracht.” Deze Palestijnse minister onthulde gisteren dat tijdens de intifadah, de Palestijnse volksopstand, op bevel van het Palestijnse leiderschap 12 Palestijnen die land aan Israeliërs verkochten uit de weg werden geruimd.

Bassem Eid, directeur van een Palestijnse mensenrechtenorganisatie, heeft gisteren in scherpe bewoordingen de moorden op Palestijnse en Israelische handelaren in land veroordeeld.

De verkoop van land op de Westelijke Jordaanoever, in het bijzonder rond en in Oost-Jeruzalem, aan Israeliërs is voor het Palestijnse gezag om nationalistische redenen een halszaak geworden nadat premier Netanyahu besloot een grote joodse wijk bij Har Homa/Jebel Abu Gnheim te bouwen. Het is zowel voor Israeliërs als Palestijnen een gevoelige zaak die de spanning tussen beide partijen bij het uitblijven van een uitweg uit de diplomatieke impasse over Har Homa opvoert.