Theo en Louis d'Or uitgereikt

UTRECHT, 2 JUNI. Trudy de Jong en Herman Gilis hebben gistermiddag de Theo d'Or en de Louis d'Or in ontvangst genomen, de belangrijkste toneelprijzen van Nederland. De oeuvreprijs, toegekend door de Vereniging van schouwburg- en concertgebouwdirecties (VSCD), ging naar Dora van der Groen.

Trudy de Jong werd onderscheiden voor haar titelrol in Kaspar van Peter Handke, gespeeld door Art & Pro. Op het podium illustreerde ze met een gedraaid sprongetje een lovende passage in het juryrapport over haar lichaamstaal. Herman Gilis werd geprezen om zijn hoofdrol in Vrijdag van Hugo Claus, bij Stella Den Haag. Alize Zandwijk, die deze voorstelling regisseerde, ontving de Prosceniumprijs, de jaarlijkse onderscheiding voor werk achter de schermen.

De Colombina voor de beste 'bijdragende' actrice ging naar Roos Ouwehand, voor haar rol in Een soort Hades van Lars Norén bij Toneelgroep Amsterdam, en de beste 'bijdragende' acteur was Patrick Deleu in Kunst van Yasmina Reza bij het Noord Nederlands Toneel.

Dora van der Groen was onder valse voorwendselen naar de Stadsschouwburg in Utrecht gelokt en toonde zich beduusd om de oeuvreprijs, die haar werd overhandigd door Ivo van Hove. Hij herinnerde aan de woorden die hij eens in haar huiskamer las: “Wie spreekt, weet niet. Wie weet, spreekt niet.” Daarop liep de als een boeddhistische monnik uitgedoste en kaalgeschoren toneelleidster het podium op, vouwde haar handen samen, boog en stamelde: “Met woordeloze woorden, dank.” Een juryrapport ontbrak.

De Hans Snoekprijs voor de beste jeugdtheaterproduktie werd toegekend aan Antigone van de groep Teneeter - een beslissing die de jury volgens voorzitter Bregje Boonstra geen enkele moeite had gekost, na een seizoen waarvan de meeste voorstellingen 'zonder enige discussie door de zijdeur' konden worden afgevoerd.

De prijsuitreiking vormde de feestelijke opmaat voor het jaarlijkse congres van de VSCD, dat vandaag in de Utrechtse schouwburg is gehouden. De Utrechtse wethouder voor cultuur Van der Linde maakte bekend dat schouwburgdirecteur Menzo Carpentier Alting binnenkort met de vut gaat.

    • Henk van Gelder